Autori / Tomas Pinčon

Tomas Pinčon


Tomas Ragls Pinčon mlađi američki je pisac i kultni autor savremene američke postmodernističke proze.

Rođen je 8. maja 1937. godine u Glen Kouvu, država Njujork, a odrastao je na Long Ajlendu. Još u srednjoj školi objavljuje prve pripovetke u školskom časopisu i dobija priznanje „učenika generacije”. Dve godine je proveo u ratnoj mornarici pre nego što je diplomirao engleski jezik na Univerzitetu Kornel. Tokom studiranja pohađao je časove Vladimira Nabokova, koji je tada bio predavač na istom univerzitetu.

Pošto je krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog veka objavio nekoliko novela, započeo je rad na romanima, po kojima je danas najpoznatiji: V (1963), Objava broja 49 (1966), Duga gravitacije (1973), Vajnlend (1990), Mejson i Dikson (1997), Protiv dana (2006) i Skrivena mana (2009).

Sredinom šezdesetih potpuno se povukao iz javnosti i mesto njegovog boravka je već više od četiri decenije nepoznato. Njegove fotografije su retke, a dostupne su isključivo one iz mladosti, tako da samo krug njegovih najbližih prijatelja i saradnika zna kako on danas izgleda. Zanimljivo je da se pojavio i u dve epizode Simpsonovih, gde je pozajmio glas svom liku, koji je i u crtanom filmu neprepoznatljiv jer nosi kesu na glavi.

Mnogi, kako čitaoci, tako i kritičari, smatraju da je Pinčon jedan od najboljih savremenih pisaca. Dobitnik je Mekarturove stipendije, kao i Nacionalne književne nagrade, a smatra se i ozbiljnim kandidatom za Nobelovu nagradu za književnost.

Pinčona karakterišu duge i složene proze i teme, čudna imena, nezreo humor, ilegalna upotreba droga, paranoja, rasizam, imperijalizam, religija...

Njegova beletristička i publicistička dela koriste različite žanrove i pokrivaju širok dijapazon tema, uključujući istoriju, nauku i matematiku.

Izdanja - Tomas Pinčon


Objava broja 49

Tomas Pinčon

Skrivena mana

Tomas Pinčon

V.

Tomas Pinčon

  Nazad na "Autori"