Autori / Kim Tuj

Kim Tuj


Kim Tuj, kanadska književnica vijetnamskog porekla, rođena je 19. septembra 1968. godine u Sajgonu, u vreme čuvene Tet ofanzive.

Kao desetogodišnjakinja, s roditeljima i dvojicom braće izbegla je u Kanadu, gde su se nastanili u montrealskom predgrađu Longej. Kim se vredno školovala, te je devedesetih na Montrealskom univerzitetu stekla diplome iz lingvistike i prevođenja, a potom i iz prava.

Radila je kao advokat, prevodilac i ugostitelj, a onda se sasvim posvetila pisanju romana. Za Ru, svoj roman prvenac, koji je objavljen 2009, dobila je Nagradu generalnog guvernera Kanade za književnost na francuskom jeziku, najveće kanadsko literarno priznanje. Usledili su romani Tebi (s Paskalom Janovjakom, 2011), Mãn (2013) i Vi (2016).

Kim Tuj je jedna od najautentičnijih književnih stvaralaca savremene kanadske scene. Njeno pisanje je jezgrovito, puno života, i s lakoćom se kreće od najpotresnijih do najlaganijih motiva, slažući upečatljiv mozaik pred čijom silovitošću čitalac mora da napusti položaj ravnodušnog posmatrača i doživi oštar i zanosan ukus onoga što život zapravo jeste.

 

Izdanja - Kim Tuj


Man

Kim Tuj

  Nazad na "Autori"

  •