Autori / Alber Uderzo

Alber Uderzo


Alber Uderzo (Alberto Aleandro Uderzo) (1927–2020) slavni je francuski stripski umetnik, najpoznatiji kao jedan od tvoraca serijala o Asteriksu. Sa istim scenaristom, legendarnim Reneom Gosinijem, stvorio je i druge stripske naslove, kao što je Umpah-pah. Rođen je u Francuskoj, kao četvrto dete italijanskih imigranata, sa po šest prstiju na obe ruke, što je izmenjeno hirurškim zahvatom još u ranom detinjstvu. Od malih nogu pokazivao je talenat i zanimanje za likovnu umetnost i u školi je jedino u crtanju bio uspešan. Kada je, sa 11–12 godina, prešao na slikanje, otkriveno je da Uderzo ne razlikuje boje. Od tada je u svom radu koristio oznake za boje, mada se uglavnom držao crnobelog crteža.

Godine 1951. upoznaje Renea Gosinija i već sledeće godine odlučuju da rade zajedno. Njihova prva kreacija bio je Umpah-pah. Krajem te decenije Uderzo postaje umetnički urednik časopisa Pilot, u čijem je prvom broju prvi put francuskoj publici predstavljen Asteriks. U tom periodu je, prema scenariju Žan-Mišela Šarlijea, crtao serijal Mišel Tangi, koji je kasnije preimenovan u Avanture Tangija i Laverdira.

Asteriks, najpoznatije čedo dvojca Gosini–Uderzo, izlazio je u nastavcima u Pilotu, a 1961. prva priča pojavila se u albumskom izdanju. Na tom stripu zajedno su radili sve do Gosinijeve smrti 1977. godine, nakon čega je Uderzo nastavio da piše i crta Asteriksa, mada značajno sporijim tempom.

Penzionisao se 2011. godine, kada su rad na Asteriksu preuzeliu Žan-Iv Feri i Didje Konrad. 
 

Izdanja - Alber Uderzo


   TOP 20

Asteriks 1

Rene Gosini

Asteriks 10

Rene Gosini

Asteriks 11

Rene Gosini

Asteriks 12

Rene Gosini
   TOP 20

Asteriks 13

Rene Gosini
   TOP 20

Asteriks 2

Rene Gosini
   TOP 20

Asteriks 3

Rene Gosini
   TOP 20

Asteriks 4

Rene Gosini
   TOP 20

Asteriks 5

Rene Gosini

Asteriks 6

Rene Gosini
   TOP 20

Asteriks 7

Rene Gosini

Asteriks 8

Rene Gosini

Asteriks 9

Rene Gosini
   TOP 20

Beli iris

Rene Gosini

  Nazad na "Autori"