Autori / Vilijam Piter Blati

Vilijam Piter Blati


Vilijam Piter Blati rođen je 7. januara 1928. godine u Njujorku kao dete libanskih iseljenika.

Otac ga je napustio kad je imao samo šest godina. Stalno se selio – čak dvadeset šest puta. Budući da je Blatijeva majka bila duboko religiozna, on je pohađao isključivo katoličke (jezuitske) škole, a diplomirao je na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu – takođe jezuitskoj školi.

Nakon što je magistrirao, otišao je u vojsku i bio stacioniran u Bejrutu. U to vreme počeo je da piše i objavljuje prve članke. Po povratku u zemlju radio je na Univerzitetu Južna Kalifornija. Začudo, ovaj autor nije započeo karijeru kao pisac horora, nego kao pisac komedija: njegova rana dela uključuju i scenario za film Pucanj u noći, o sada već čuvenom inspektoru Kluzou, kog je urnebesno odigrao Piter Selers.

Vilijam Piter Blati je stekao međunarodnu slavu teološkom horor pričom Isterivač đavola, koja je samo u Americi prodata u trinaest miliona primeraka. Istoimeni film, snimljen prema ovoj knjizi, mnogi smatraju najboljim horor filmom svih vremena, i on je širom sveta izazvao neverovatan porast interesovanja za natprirodne pojave.

Blati je, uprkos velikom uspehu romana Isterivač đavola, izgradio karijeru kao scenarista, tako da je, osim Oskara za adaptaciju scenarija za film Isterivač đavola, dobitnik brojnih nagrada iz te oblasti: dva Zlatna globusa, tri nagrade Akademije za fantastiku, naučnu fantastiku i horor, nagrade američkog filmskog festivala Plava traka, Nagrade Gabrijel (za najbolju epizodu televizijske serije Insajt), kao i nagrade za životno delo Stoker. Među nagrađenim delima je i scenario za film Isterivač đavola III, koji je i režirao.

Poslednje godine života proveo je u Merilandu, gde je i umro 12. januara 2017. godine.

Izdanja - Vilijam Piter Blati  Nazad na "Autori"