Autori / Marv Vulfman

Marv Vulfman


Marv Vulfman rođen je 13. maja 1946. godine u Bruklinu, u Njujorku.

Mada važi za jednog od najproduktivnijih i najuticajnijih autora savremenog stripa, karijeru je započeo kao crtač. Shvativši da je mnogo talentovaniji za pisanje nego za crtanje, Vulfman se ubrzo proslavio svojim brižljivo ispripovedanim pričama, čiji je akcenat na razvoju samih likova.

Tokom tri decenije duge karijere pomogao je da se uobliče sage DC-jevih stripova o Zelenom Fenjeru, Crnom Sokolu i prvobitnim Mladim Titanima, kao i Marvelovi stripovi o Fantastičnoj četvorki, Spajdermenu i Novi. Osim što je s Džordžom Perezom stvorio Nove mlade Titane i kosmički ep Smak bezbroj svetova, Vulfman je bio ključna figura u revampovanju Supermena nakon Smaka, razvoju serijala Osvetnik (The Vigilante) i Ubitačni Terminator (Deathstroke the Terminator), izniklih iz Novih Mladih titana, dok je za Marvel stvorio Blejda, a za DC serijale Noćni odred (Night Force) i revampovanu verziju Pozovi H za heroja (Dial H for Hero).

Povrh brojnih stripova, Vulfman je autor i nekoliko romana, a pisao je i za igrane i animirane serije, uključujući animiranog Supermena s kraja osamdesetih godina prošlog veka, kao i crtani Teen Titans za Kartun netvork.

U proleće 2005. objavio je književnu adaptaciju Smaka bezbroj svetova.

Bio je oženjen Mišel Vulfman, s kojom ima kćerku Džesiku. Danas je u braku s Noel Votkins, s kojom živi u Njujorku.

Izdanja - Marv Vulfman  Nazad na "Autori"