Vi ste ovde: Vesti / Hari Poter čarobnjački almanah u Čarobnoj knjizi!

Hari Poter čarobnjački almanah u Čarobnoj knjizi!

Hari Poter čarobnjački almanah u Čarobnoj knjizi!

Čarobna knjiga s ponosom najavljuje objavljivanje prvog zvaničnog priručnika za sedam očaravajućih romana o Dečaku Koji Je Preživeo, veličanstveno ilustrovanog tako da cela porodica može zajedno u njemu da uživa.

Hari Poter čarobnjački almanah, koji će biti objavljen u oktobru 2023, predstavlja jedinstveno istraživanje čarobnjačkog sveta koje će se svideti mladim obožavaocima koji se otiskuju na prvo putovanje u Hogvorts, dok istovremeno razigrano razmešta tajne i obilje detalja kako bi ih iskusni čitaoci otkrivali. Čudesan priručnik u luksuznoj opremi, Hari Poter čarobnjački almanah vrhunski je posložena knjiga za poklon kojoj nema premca i koja će, bez sumnje, privlačiti pažnju u godinama koje dolaze.

Potpuno zasnovan na originalnom tekstu Dž.K. Rouling, ovaj obavezni priručnik vizuelni je zbornik karti, grafikona i magičnih detalja, i u njemu se sakupljeni začarani predmeti, čudesne đakonije, neobične biljke i fantastične zveri iz čarobnjačkog sveta. U sedam spektakularnih poglavlja čitaoci će otkriti štošta o omiljenim likovima, iznova proživeti omiljene trenutke, naučiti o činima i magiji, tragati za skrivenim tajnama i potpuno se prepustiti istraživanju unutar zidova Hogvortsa i izvan njih. Od Šešira za razvrstavanje do bacanja čini, sve je to spakovano unutra.

Knjiga sadrži ilustracije sedmoro jedinstveno talentovanih ilustratora s raznih krajeva sveta – Pitera Gouza, Luiz Lokhart, Vejtong Mej, Olije Muze, Fam Kuang Fuka, Livija Pinfolda i Tomislava Tomića. Na linku u nastavku možete zaviriti u kreativne vizije o čarobnjačkom svetu Dž.K. Rouling svakog od njih:

Hari Poter čarobnjački almanah

Borislav Pantić, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Čarobna knjiga, kaže: „Hari Poter čarobnjački almanah predstavlja novu dragocenu knjigu u univerzumu Harija Potera. Iz nje ćete saznati mnoštvo interesantnih i zabavnih detalja koji se odnose na sam serijal o Hariju Poteru, ali i na čarobnjačko okruženje u kome se priča odvijala. To je novi uzbudljivi uvid u svet magije koji nas je toliko oduševio. Uz obilje zanimljivih podataka, čitaoci će uživati i u fantastičnim ilustracijama izuzetnih umetnika koji su doprineli da ova knjiga pruži sasvim posebno čitalačko i vizuelno iskustvo obožavaocima čarobnjačkog sveta.“

Potvrđeno je da će Hari Poter čarobnjački almanah biti objavljen istovremeno širom sveta na 35 jezika (zasad) i njegovo pojavljivanje će pratiti velika svetska kampanja, uz intenzivno reklamiranje, dinamičnu kampanju na društvenim mrežama, kreativna i interaktivna prodajna mesta u knjižarama i bibliotekama, kao i događaje u okviru Dana Hari Poter knjige koji bi privukli najveće ljubitelje, decu, porodice i one koji žele da kupe poklon širom sveta. 

O autorima:

Piter Gouz je slobodni umetnik i ilustrator slikovnica koji živi u Belgiji. Studirao je animaciju na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti (KASK) u Gentu. Piter kombinuje razigrane veštice, čarobnjake i magijska stvorenja s neverovatno visokim stepenom detalja. 

Luiz Lokhart je studirala ilustraciju na Likovnoj akademiji u Glazgovu i danas je samostalna ilustratorka i grafička umetnica koja radi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Luizin stil je pod uticajem njene ljubavi prema starinskim štamparskim tehnikama i jarkim, smelim bojama. 

Vejtong Mej je kinesko-kanadska umetnica koja danas živi i radi u Londonu. Osvojila je brojne nagrade i sada je gostujuća predavačica na Univerzitetu kreativnih umetnosti. Ona koristi nežnu, bogatu i neobičnu paletu, kojom evocira isparenja klokotavih napitaka i svetlucave pramenove magije iz štapića. 

Olija Muza je rođena u Umanju, u Ukrajini. Nakon studija grafičkog dizajna, otkrila je strast prema ilustrovanju knjiga i otad se nije osvrtala. Olija ume izvanredno da pripoveda, te svojim delima stvara zabavu, magiju, pa čak i haos. 

Fam Kuang Fuk je ilustrator dečjih knjiga sa izuzetno bogatim i dekorativnim stilom. Ilustrovao je brojna književna dela, te u vizuelnom pripovedanju pronalazi ravnotežu sa svojim svakodnevnim životom. Pored brojnih nagrada koje je osvojio, dobitnik je i nagrade ASEAN za najboljeg ilustratora dečjih knjiga. 

Livi Pinfold crta iz mašte otkad zna za sebe. Objavio je brojne čuvene knjige, te je dobitnik prestižne Medalje CILIP Kejt Grinavej. Rođen u šumskoj regiji Din, danas živi i radi na severu Novog Južnog Velsa u Australiji. 

Tomislav Tomić živi s porodicom u Hrvatskoj. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Zagrebu. Oduvek je voleo da crta slikovnice, a radovi su mu objavljivani dok je još bio u srednjoj školi. Tomislav stvara izuzetne i neizmerno detaljne crteže tušem i perom.

DŽ.K. ROULING je autorka neizmerno popularnog serijala o Hariju Poteru, kao i nekoliko zasebnih dela i bestseler serijala krimi-romana. Nakon što joj se 1990. godine ideja o Hariju Poteru javila tokom putovanja vozom koji je kasnio, razradila je zaplet i počela da piše ovaj serijal od sedam knjiga, a prva od njih, Hari Poter i Kamen mudrosti, objavljena je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1997. Trebalo joj je još deset godina da završi ceo serijal, okončavši ga 2007. knjigom Hari Poter i Relikvije Smrti. Usledile su i adaptacije u vidu hit filmova. Knjige o Hariju Poteru su do sada širom sveta prodate u 600.000.000 primeraka, na 85 jezika, dok su u obliku audio-knjiga preslušane u preko milijardu sati. Dž.K. Rouling je u humanitarne svrhe napisala još tri prateće knjige: Kvidič kroz vekove i Fantastične zveri i gde ih naći za organizacije Comic Relief i Lumos i Pripovesti barda Bidla za Lumos. Knjiga Fantastične zveri i gde ih naći poslužila je kao inspiracija za novi serijal filmova o magizoologu Salamanderu Skamanderu. Priča o odraslom Hariju nastavljena je u pozorišnom komadu Hari Poter i ukleto dete, koji je Dž.K. Rouling napisala s dramskim piscem Džekom Tornom i pozorišnim rediteljem Džonom Tifanijem, a koji se trenutno izvodi na brojnim lokacijama širom sveta. 

Godine 2020. vratila se izdavanju knjiga za mlađu decu bajkom Ikabog, te je sve svoje prihode od nje donirala svom humanitarnom fondu Volant, za pomoć humanitarnim organizacijama koje ublažavaju socijalne posledice izazvane pandemijom virusa KOVID-19. Njen najnoviji dečji roman, Božićna igračka, objavljen je 2021.

Dž.K. Rouling je za svoje pisanje osvojila brojne nagrade i počasti, među kojima su i Orden Britanskog carstva i Orden časti, Nagrada „Hans Kristijan Andersen“ i Zlatna značka Blu Piter. Preko organizacije Volant ona podržava brojne humanitarne pokrete, a osnivačica je međunarodne humanitarne organizacije za reformu brige o deci Lumos. Dž.K. Rouling živi u Škotskoj sa svojom porodicom.

Hari Poter čarobnjački almanah biće širom sveta objavljen na sledećim jezicima: 

bugarski – Egmont Bulgaria;
češki – Albatros Publishing House;
danski – Gyldendal;
engleski -  Bloomsbury (UK) and Scholastic (US) 
estonski – Varrak;
farski – Bókadeild Føroya;
finski – Tammi;
francuski – Gallimard Jeunesse;
grčki – Psichogios Publications;
hebrejski – Books in the Attic & Yedioth Books; 
italijanski – Salani;
japanski – SayZanSha;
katalonski – Grup62;
kazaški – Steppe and World;
kineski (pojednostavljeni) – People’s Literature Publishing House;
kineski (složeni) – Crown Publishing Company;
korejski – Moonhak Soochup; 
letonski – Zvaigzne;
litvanski – Alma Littera;
mađarski – Central Publishing Group Ltd. Animus Books;
mongolski – Monsudar Publishing;
nemački – Carlsen;
norveški – Cappelen Damm;
poljski – Media Rodzina;
portugalski (Brazil) – Rocco; 
portugalski (Portugal) – Editorial Presenca;
rumunski – Editura Arthur;
slovenački – Mladinska knjiga;
srpski – Čarobna knjiga;
španski – Penguin Random House Grupo Editorial;
švedski – Rabén & Sjögren;
tajski – Nanmeebooks;
turski – Yapi Kredi Yayinlari;
ukrajinski – A-BA-BA-HA-LA-MA-HA;
vijetnamski – Tre Publishing House.
 

Ostale Vesti