Junaci / Osvetnici

Osvetnici


Kao i Fantastična četvorka, Osvetnici su nastali iz pera autorskog tandema Sten Li – Džek Kirbi, u talasu popularnosti superherojskih timova, ali ova ekipa je, za razliku od Fantastične četvorke, čiji su članovi smišljeni za tu priliku, okupljena od postojećih Marvelovih heroja – i to je tim koji će, tokom godina, stalno menjati članove, tako da će se u njegovim redovima naći ljudi, mutanti, roboti, vanzemaljci, natprirodna bića, pa i nekadašnji negativci.
Prva epizoda Osvetnika pojavila se septembra 1963. godine. Prvih šest brojeva časopisa izlazilo je na svaka dva meseca, a onda je časopis nastavio da izlazi mesečno, sve do 1996. godine. Džek Kirbi je nacrtao samo prvih osam epizoda serijala. Na tom mestu ga je nasledio Don Hek, a zatim i drugi crtači.
Prvi tim Osvetnika činili su Ajron Men, Čovek-Mrav, Osa, Tor i Hulk, ali je ekipa već u prvim epizodama doživela personalne promene, što će postati trend kada su ti junaci u pitanju. Njihove moći (i naravi) različite su, ali uvek su ujedinjene u borbi za opšte dobro. Kasnije promene u sastavu bivaju sve veće (recimo, postoji verzija tima u kojoj je iz starije postavke ostao samo Kapetan Amerika, dok su njegovi saborci sve bivše Marvelove zloće: Oko Sokolovo, Grimizna Veštica i Živa. Timu se pridružuje i Herkul, a Spajdermenu ponude učešće u Osvetnicima (Spajdermenov godišnjak broj 3), ali on to odbija.