Leševe na videlo

AVANTURA REČI

Autor: Hilari Mantel

Žanr: ISTORIJSKI ROMANI


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 416
Štampa Crno bela

Opis: Leševe na videlo, Hilari Mantel


Nagrada Men Buker za 2012.
Nastavak romana Vučje leglokoji je takođe dobitnik Nagrade Men Buker (2009), Leševe na videlo je delo koje istražuje jednu od najtajanstvenijih i najstrašnijih epizoda engleske istorije: propast i pad Ane Bolen, druge žene Henrija VIII. 
Mada je godinama izgarao od želje da se oženi svojom ljubavnicom Anom Bolen, Henri VIII više nije opčinjen njome. Nije ispunila obećanje da će mu roditi sina, a njena smelost, inteligencija i samovolja doprinele su tome da se otuđi od starih prijatelja i plemićkih porodica Engleske. Nakon smrti prognane Katarine, prve kraljeve žene, Ana Bolen postaje predmet glasina i pretnji koje izrastaju u niz nemilih događaja tokom kojih će je proglasiti nevernicom i izdajnicom. Henri VIII naređuje svom glavnom savetniku Tomasu Kromvelu da je se reši. Međutim, Bolenova se ne da lako svrgnuti, pa Kromvel mora da stupi u savez s neprijateljima ne bi li je uklonio. Koju će cenu i sam morati da plati tokom poslednjih nekoliko dana Aninog života? 
Mešajući istorijske činjenice i fikciju, Hilari Mantel uspešno dočarava duh Engleske 16. veka, naročito kraljevsku porodicu Tjudor, ali i važne ličnosti koje su ostavile dubok trag u istoriji te zemlje, kakva je Tomas Kromvel, glavni savetnik Henrija VIII. 
Hilari Mantel je napisala devet romana, među kojima se svakako izdvajaju Vučje leglo i Leševe na videlokoji su ovenčani Nagradom Men Buker. Prvi put u istoriji te nagrade, nagrađene su dve knjige iz istog serijala. Hilari Mantel piše književne kritike za New York Times, New York Review of Books London Review of Books. Živi u Engleskoj. 

Od istog autora


Iz istog žanra


Velika iskušenja

Žilijet Benconi

Bogovi i legije

Majkl Kertis Ford

Ljubav na prvi pogled

Žilijet Benconi

Vreme ljubavi

Žilijet Benconi

Kapetan Alatriste

Arturo Perez-Reverte

Sejač straha

Frank Goldamer

Hotel Sanrajz

Viktorija Hislop

Lux perpetua

Andžej Sapkovski

Božji ratnici

Andžej Sapkovski

Ja, Arno

Žilijet Benconi

Gec i Majer

David Albahari

Carstvo sunca

Dž. G. Balard