Ugovor s Bogom

Svet u oblačiću 3


Autor: Vil Ajzner

Žanr: STRIP

Prevod: Draško Roganović


Format 15,8 x 24 cm
Povez Tvrd
Broj strana 512
Štampa Crno bela
Serijal Svet u oblačiću

Opis: Ugovor s Bogom, Vil Ajzner


Ključno delo utemeljitelja savremenog „grafičkog romana“ i jednog od najznačajnijih imena iz sveta stripa.

 

U prvoj knjizi briljantne trilogije Ugovor s Bogom,  u njujorškoj Dropsi aveniji broj 55, Frime Herš, bogobojažljivi Jevrej, ostaje bez voljene ćerke, a zatim krši svoj ugovor s Tvorcem. U istoj toj aveniji jedan ulični pevač postaje toliko ovisan o flaši da propušta šansu da se proslavi, i upravo u toj ulici devojčica po imenu Rozi truje psa pokvarenog upravnika zgrade, pre nego što sredi i njega samog... 

U drugoj knjizi Ajzner sebe ugrađuje u protagonistu Jakoba Štarku, čija egzistencijalna potraga podseća na Ajznerovu životnu borbu. Beležeći ne samo Pad berze iz 1929. i Veliku depresiju već i uspon nacizma i širenje levičarske politike, Ajzner kombinuje sklonost ka minijaturi s krupnim društvenim temama romansijera kao što su Dos Pasos i Stajnbek. 

Naposletku, u trećoj knjizi trilogije, Ajzner kroz stripski medijum istražuje društveni razvoj mitske Dropski avenije tokom njene istorije, dočaravajući široku panoramu grada i talase novih žitelja koji ga preplavljuju – Holanđane, Engleze, Irce, Jevreje, Afroamerikance i Portorikance – čija se lica menjaju, ali čiji životi pripovedaju beskrajnu „priču o životu, smrti i vaskrsnuću“.

 

Trilogija Ugovor s Bogom, nastala u periodu od više od četvrt veka, očaravajuća je izmaštana hronika univerzalnog američkog iskustva i Ajznerovo najupečatljivije i trajno literarno zaveštanje. Od 1988. najpresti žnija nagrada koja se u Americi dodeljuje u industriji stripa nosi ime Vila Ajznera.