Almanah 2


Autor: ART ANIMA

Žanr: FANTASTIKA


(0/5; broj glasova: 0)
Format 16,5 x 23,5 cm
Broj strana 294

Opis: Almanah 2, ART ANIMA


 

 

ALMANAH KNJIŽEVNE FANTASTIKE

 

 

 

Tačno na osmu godišnjicu postojanja sajta za promociju fantastične književnosti "Art-Anima", izašao je prvi broj almanaha "Književna fantastika", koji u potpunosti sledi koncept poznatog internet prethodnika, a ovih dana iz štampe izlazi i drugi broj. Almanah objavljuje izdavačka kuća "Čarobna knjiga", a prema ideji Dragoljuba Igrošanca, urednika sajta.Pored predstavljanja odabranih proznih dela domaćih autora, značajan deo prvog almanaha "Književne fantastike" čini esejistika, pri čemu je prednost data akademskom proučavanju i promišljanju žanrovske književnosti. Tu su i intervjui sa poznatim srpskim piscima, prikazi domaćih i stranih literarnih ostvarenja, tekst o popularnosti distopijskog žanra među mladim čitaocima, preporuke SF klasika, kao i segment posvećen poeziji.

 

Drugi broj predstavlja najpotpuniju zbirku novih tekstova iz oblasti fantastike u poslednjih nekoliko godina. Udarni je blok domaćih pisaca fantastike. U prošlom broju su to bile reprezentativne priče iz opusa domaćih žanrovskih pisaca, sada su to priče ekskluzivno napisane za almanah. Tu su odavno priznati bardovi fantastike, poput Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Laure Barne, poznata imena žanrovske scene poput Dejana Ognjanovića i Uroša Petrovića, kao i udarne snage mlađe generacije, Darko Tuševljaković, Adrijan Sarajlija, Pavle Zelić... 

 

Osim njih, ekskluzivitet je i učešće najznačajnijih pisaca današnjice Davida Albaharija i Svetislava Basare, koji su se poigrali s fantastikom dajući svoj doprinos ovom poduhvatu.

 

Drugi broj dodatno se  razlikuje od prethodnog i po specijalnom dodataku - takoreći poslastici za čitaoce. Za Književnu fantastiku su pisale poznate ličnosti iz društvenog i kulturnog života, tako će se ovde naći priče Marka Šelića - Marčela, Zorana Kesića, Dušana Nedeljkovića, Ivane Mihić, Ivana Tokina, Dušice Žegarac i Ace Seltika.  

 

Veliki doprinos su dali i domaći stripski umetnici, ponudivši ilustracije za priče.

 

U ostatku broja nalaze se zanimljivi i aktuelni ogledi, intervjui (Goran Skrobonja, Boban Knežević), osvrti i prikazi dela iz domena fantastike. 

 

Od istog autora


Almanah

ART ANIMA

Almanah 3

ART ANIMA

Iz istog žanra


Asistent Zlikovca

Hana Nikol Merer

Komesar Ričardi 7

Mauricio De Đovani
   TOP 20

Olujnik, 1. deo

Majkl Murkok

Tajne Dambldora

Dž.K. Rouling

Zatočenik

Ketrin Laski

Ikabog

Dž.K. Rouling

U moru zvezda sniti 2

Kristofer Paolini

Susret s Ramom

Artur Č. Klark

Hiperion

Den Simons

Piranezi

Suzan Klark

Titus Groun

Mervin Pik

Almanah

ART ANIMA

Kraj detinjstva

Artur Č. Klark