Markiza od Anđela

Anđelika 1

ANĐELIKA

Autor: An Golon

Žanr: LJUBAVNI ROMANI, ISTORIJSKI ROMANI, POPULARNA BELETRISTIKA


(5/5; broj glasova: 2)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 668
Štampa Crno bela

Opis: Markiza od Anđela, An Golon


 

Sredina je 17. veka u Francuskoj i vreme je burno. Prosjaci i secikese vršljaju Parizom, a drumski razbojnici haraju po unutrašnjosti, gde odrasta Anđelika, ćerka osiromašenog barona od Sansea. Ona neprikosnoveno vlada srcima svojih vršnjaka i vršnjakinja, a da bi poradila na svom obrazovanju, otac je šalje kod markiza od Plesi-Belijera, gde joj za oko zapada osioni markizov sin, koji prema njoj iskazuje prezir i nipodaštavanje. Sticajem okolnosti, Anđelika postaje svedok zavere protiv mladog kralja Luja XIV, što je, posle raznih peripetija, odvaja od doma i odvodi u Tuluzu, gde će biti obećana bogatom grofu Žofreju od Pejraka. Njen slobodarski duh se protivi ugovorenom braku i šepavom čoveku unakaženog lica za kojeg se priča da je alhemičar i veštac – ipak, dobrobit porodice joj ne dozvoljava da bira. Anđelikino srce ispunjeno je zebnjom, gnušanjem i osećanjem nemoći, ali u jednom trenutku sve te teskobne emocije zameniće ona jedna jedina, uzvišena, kojoj niko ne odoleva: ljubav. Njena avantura tek počinje…

 

Serijal Anđelika je od svoje premijere pre više od pola veka doživeo ogroman uspeh i prodat je u više od sto pedeset miliona primeraka na više od trideset jezika, što ga čini ubedljivo najčitanijom istorijskom romansom u istoriji književnosti.  Anđelika je i u bivšoj Jugoslaviji dostigla neverovatnu popularnost, a više generacija čitateljki uživalo je u njenim avanturama. Ovo, srpsko izdanje Anđelike prvi je prevod na našim prostorima koji je urađen prema originalu koji je odobrila sama autorka. Pređašnji hrvatski prevod za osnovu je imao urednički prekrajan tekst od koga se An Golon distancirala.

 

An Golon, rođena kao Simona Šanže, od malih nogu se interesovala za slikanje i pisanje, a prvi roman je objavila sa osamnaest godina. Koristila je nekoliko umetničkih imena. Kao novinarka je u Africi upoznala budućeg muža, Vsevoloda Golubinova, koji je bio stručnjak za rudarstvo. Kada je An Golon počela da piše serijal o Anđeliki, on joj je pomagao u prikupljanju dokumentacije, a sam se posvetio slikarstvu od 1961. sve do smrti 1972. godine. An Golon je celu svoju spisateljsku karijeru posvetila Anđeliki.

 

 

 

 

 

 

 

Od istog autora


Anđelika i kralj

Anđelika 3

An Golon

Buntovnica

Anđelika 5

An Golon

Neukrotiva

Anđelika 4

An Golon

Put u Versaj

Anđelika 2

An Golon

Zaljubljena

Anđelika 6

An Golon

Iz istog žanra


Ja, Arno

Katarina 3

Žilijet Benconi

Divan zaborav

Džejmi Makgvajer

Obnažena pred tobom

Serijal Krosfajer

Silvija Dej

Akvitanija

Eva Garsija de Urturi

Maskarada

Biljana Lukić

Prepletena s tobom

Serijal Krosfajer

Silvija Dej

Oni koji su voljeni

Viktorija Hislop

Noć mi te duguje

Vanja Čobanov

Vreme ljubavi

Katarina 5

Žilijet Benconi

Mehanički princ

Paklene naprave 2

Kasandra Kler

Devica

Radika Sangani

Palmin pirinač

Fransisko Azevedo
   NOVO

Figurina

Viktorija Hislop

Poslastica

Mjurijel Barberi

Za društvo u ćošku

Aleksandar Gajović

Logoreia balcanica

Branko Dimitrijević