Tajna

Tajna


Autor: Filip Grember

Žanr: POPULARNA BELETRISTIKA


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 172
Štampa Crno bela

Opis: Tajna, Filip Grember


Deca često izmišljaju priče o svojoj porodici, poreklu, roditeljima. Pripovedač ove knjige je izmislio brata: starijeg, lepšeg, jačeg, o kojem priča drugarima na letovanjima, strancima koji u to ne veruju... A onda, jednog dana, on otkriva istinu, fantastičnu, skoro zastrašujuću. Tako počinje da sklapa porodičnu istoriju, tešku, složenu i tragičnu priču koja ga vodi u period Holokausta, ka milionima nestalih na koje je pala zavesa tišine. 
U ovoj autobiografskoj knjizi, u kojoj piše o tajni koja je mnogo godina pritiskala njegovu porodicu, Filip Grember pokazuje, s oštrinom i emocijom, kolika je moć romana u istraživanju tajni koje postoje u životu svakoga od nas. 


Tajna je čudo od knjige, a njena najdublja tajna je to što činjenice i fikcija ne moraju da budu rivali već davno izgubljena braća.” 
Financial Times 

„Ovo je dragocena, izvanredna priča koja se čita lako, ali nosi veliku težinu. Suptilnost Tajne je u tome što je sadržina koju ona krije manje uticala na život glavnog junaka nego način na koji je sama tajna življena i laži koje je ona poticala. Ono neizgovoreno, kako sam Grember kaže, igralo je ključnu ulogu u životu deteta. Prošlost roditelja, tim pre ako je skrivena, progoni i ometa život čak i najvoljenijih potomaka. Eto kako dželati rata pobeđuju, čak i nakon što su poraženi.” 
The Independent

Tajna je priča o Drugom svetskom ratu. Ali ona je i mnogo više od toga – to je priča o lažima koje govorimo sebi, o pričama kojih se grčevito držimo da bismo dali smisao besmislenom, da bismo svoju tugu i gubitak smestili u neki kontekst.” 
The Los Angeles Times 


Tajna je dobitnik više priznanja, među kojima se ističu: Gonkurova nagrada gimnazijalaca 2004. godine i književni gran pri čitateljki Ella 2005. Prema ovoj knjizi je 2007. snimljen istoimeni francuski film režisera Kloda Milera.

Iz istog žanra