Ljubitelj bioskopa

Ljubitelj bioskopa

Autor: Voker Persi

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST

(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 272
Štampa Crno bela

Opis: Ljubitelj bioskopa, Voker Persi


Roman Ljubitelj bioskopa objavljen je 1961. godine. Godinu dana kasnije, nagrađen je najprestižnijom američkom nagradom (National Book Award), a njegov autor, Voker Persi, odmah je stekao reputaciju jednog od najpronicljivijih i stilski najveštijih američkih književnika. 

Na pragu svog tridesetog rođendana, Binks Boling je potpuno prepušten sudbini. Život pokušava da ispuni flertujući sa svojim sekretaricama i odlazeći u bioskop. Odlasci u bioskop omogućavaju mu da doživi trenutke koji su vredni pamćenja i nemaju veze sa njegovim stvarnim životom. Ipak, u vreme tradicionalnog godišnjeg karnevala, Binks se odlučuje da krene u pohod – u nepromišljenu potragu za istinom i vlastitim identitetom, koja sablažnjava njegovu porodicu, ugrožava život njegove krhke rođake Kejt i koja ga vodi kroz vrtlog parada koje prolaze francuskom četvrti Nju Orleansa. 

Izuzetno čitljiv, bogat slojevima značenja, pun ironije i romantike, kao i uvrnutog humora, Ljubitelj bioskopa pripada klasičnim delima američke književnosti. Otuda ne iznenađuje njegovo prisustvo na svim listama najboljih sto romana napisanih na engleskom jeziku u XX veku. 


„Briljantan roman... Persi uspeva da dotakne ivicu ogromnog broja tajni koje krije ljudski život.” 
Harpers 

„Originalan, inteligentan i neverovatno pronicljiv kad je u pitanju shvatanje čovekove sudbine... Persi poseduje veoma retku sposobnost da prikaže svoje likove tako da izgledaju i zvuče kao da niko takve likove nikada ranije nije ni video ni čuo.” 
Times 

„Gospodin Persi je briljantan pisac od čijeg dela zastaje dah.” 
The New York Times Book Review

  •