Krečenje

Krečenje


Autor: Žarko Radaković

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Cena u knjižarama: 799,00 RSD
Cena sa maksimalnim popustom: 575,28 RSD
Vaša cena:
639,20 RSD
+ (troškovi dostave). U cenu je uračunat PDV.
Količina:
Stavi u listu želja
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 206
Štampa Crno bela

Opis: Krečenje, Žarko Radaković


U svom novom romanu, nanoseći nove slojeve farbe na zidove svog stana, Žarko Radaković stvara palimpsest svoje stvarnosti. Kao i uvek, stvarnost je privid, ovde kompromitovan i nestankom Molera, „već predviđenog” za glavnog junaka ove knjige. Moler je nestao, te pripovedanje mora da krene drugim tokovima. Minuciozna obrada delića naše i pripovedačeve prošlosti dovodi nas do začudnih zaključaka. Ličnosti, događaji i pojave paradiraju na stranicama ove neobično melanholične knjige poput procesije pod maskama, i bivaju nanovo stvoreni, nežno oslikani najmodernijim guščijim perom današnjice. Možda je pak reč samo o grundiranju platna na kojem ništa i neće biti naslikano; slikarevo platno kao da je po sebi svrha slikanja (i cilj i ovog neobičnog putovanja).

"Jedan od najvažnijih citata u Radakovićevim delima, uključujući i roman Krečenje, jeste Eliotova misao da se vreme buduće i pređašnje sadrže u vremenu sadašnjem. Ovde ta misao poprima još jednu važnu konotaciju: otpor svemu zacrtanom, planiranom, otpor očekivanjima, otpor ideji kontrolisane budućnosti. Otpor jednom lažnom, hvalisavom sistemu državne religije koji će vrhuniti u šezdesetosmaškom otporu.

Uz povest o jednom književnom odrastanju, uzrasta i autentični „portret umetnika u mladosti” u koji su kao sastavni deo inkorporirana poimence mnoga dela, muzička, književna i likovna, koja bi, uz poetička promišljanja, mogla biti umetnički kredo jedne generacije umetnika, propušten kroz prizmu ličnih i autentičnih gledanja na umetnost." - Jasmina Vrbavac

Od istog autora


Kafana

Žarko Radaković

Knjiga o fudbalu

Žarko Radaković

Putovati

Žarko Radaković

Iz istog žanra


Jedno đubre manje

Đorđe Bajić

Kvadrati trouglovi

Slobodan Tišma

Život kao reklama za pivo

Branko Dimitrijević

Mamac & Cink

David Albahari

Osveta Malog Princa

Branko Dimitrijević

Ogromni mikrokosmosi

Aleksandar Gatalica

Slobodne zemlje

Katarina Skokin

Zavet

Rade Marković

Pasivni ofsajd

Gorčin Stojanović

Pijavice

David Albahari

Kafana

Žarko Radaković

Danas je sreda

David Albahari

100 beogradskih restorana

Jovan Milentijević

Budva, bagra i blud

Đuro Radosavović