Veliki požar

Veliki požar


Autor: Širli Hazard

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 329
Štampa Crno bela

Opis: Veliki požar, Širli Hazard


Oldred Lit, tridesetdvogodišnjak, sin poznatog romanopisca i dobitnik ordena za hrabrost, došao je 1947. u Japan da prikupi podatke za svoju knjigu koju piše o posledicama rata na drevno društvo. U idiličnim predelima, sreće mladu Helen Driskol i njenog ozbiljno obolelog brata Bena, nadarenu decu odbojnog australijskog majora i njegove zajedljive žene. Litu su se odmah dopali brat i sestra, koji su svoje utočište našli u klasičnoj književnosti, ali ubrzo uvida da se zaljubio u Helen, i pored razlike u godinama. 
Nakon rata u Aziji i Evropi, muškarci i žene moraju ponovo da osmisle svoje živote i očekivanja, i nauče, iz sopstvene prošlosti, kako da ponovo sanjaju. Neki će u tome uspeti, drugi ne. 

Hazardova piše pažljivo, nežno, a opet sa snažnim uverenjem da, ako ubijemo ljubav u sebi, naš život postaje besmislen. Njene rečenice su precizne, čitaju se bez daha i u svakoj bruji mnoštvo značenja. Ovo je suptilna knjiga koja nadilazi vreme i događaje kojima se bavi, nagoveštavajući uznemirujuće stanje sveta u kojem živimo. 

Veliki požar proglašen je književnim događajem u Americi i ovenčan tamošnjim najvišim priznanjem za 2003. godinu (National Book Award), a našao se i u najužem izboru za nagradu Orange za 2004. Njen prethodni roman, The Transit Of Venus, objavljen pre dvadeset godina, kritika je proglasila remek-delom. 


„Širli Hazard je, najjednostavnije rečeno, jedan od najvećih pisaca koji danas pišu na engleskom jeziku, tako da osećam još veću zahvalnost za to što je objavljen njen dugoiščekivani roman.” 
Majkl Kaningem 

„Širli Hazard napisala je hipnotički roman koji se odvija kao u snu: Japan, jugoistočna Azija, kraj jednog rata i početak drugog, nestanak kolonijalnog poretka, a u središtu svega ljubavna priča.” 
Džoan Didion

„Volela bih da postoji skup izraza poput ’briljantan’ i ’očaravajući’ koje bismo upotrebljavali samo u izuzetnim prilikama, pa biste tako, kada bih rekla da je Veliki požar briljantno i očaravajuće delo, vi znali da je to apsolutno istinito. Ovu knjigu vredelo je čekati dvadeset godina.” 
En Pačet

Iz istog žanra


Otmenost ježa

Mjurijel Barberi

Jadna stvorenja

Alasdir Grej

Zavera anđela

Igor Sahnovski

Man

Kim Tuj

Mamac & Cink

David Albahari

Skrivena mana

Tomas Pinčon

Boje požara

Pjer Lemetr

Crna voda

Džojs Kerol Outs

Tragalac za zlatom

Žan-Mari Gistav Le Klezio

Princip

Žerom Ferari

Igra anđela

Karlos Ruis Safon

Drvoseče

Roj Jakobsen

Pročišćenje

Sofi Oksanen

Potrošni

Nini Holmkvist