Zavet

Zavet


Autor: Rade Marković

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Cena u knjižarama: 399,00 RSD
Cena sa maksimalnim popustom: 287,28 RSD
Vaša cena:
319,20 RSD
+ (troškovi dostave). U cenu je uračunat PDV.
Količina:
Stavi u listu želja
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 95
Štampa Crno bela

Opis: Zavet, Rade Marković


Zavetujući se svom dedi na samrti, petnaestogodišnje seljače Cane moraće da napusti usamljenu planinsku kuću i da prvi put siđe u grad da bi ispunio dedin zavet: da proda kravicu i od tih para kupi ikonu, da nađe sebi ženu i da odande donese sebi „nešto što mu srce ište“.

Cane teško prihvata dva velika tereta: spoznaju o skoroj dedinoj smrti i iskušenje pred koje ga stavlja dedin zavet. Svi zadaci koje mora da ispuni – do tog trenutka izolovan od civilizacije, živeći u zaustavljenom vremenu, obitavajući u pastoralnom prostoru njiva i livada, razgaljujući dušu melodijama svoje frule – podrazumevaju jedno: susret sa nepoznatim, strašnim, mističnim – susret sa gradom.

Ali neočekivano, to će biti i susret sa još nečim, veoma važnim, što do tada nije poznavao...

Dinamično pripovedana, uz ton starinskog realizma, priča uspeva da iznenadi čitaoce očekivanim i (logički) jedino mogućim završetkom.

Zavet je topla i setna priča o sazrevanju i ljubavi, odanosti i prihvatanju sudbine. Novela Zavet slavi osećaj nevinosti koji smo potisnuli i počeli da gubimo. Po predlošku Zaveta snimljen je i istoimeni film.