Rat iz snova

Rat iz snova


Autor: Gor Vidal

Žanr: POLITIKA I EKONOMIJA


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 148
Štampa Crno bela

Opis: Rat iz snova, Gor Vidal


Ratu iz snova, Gor Vidal oštro kritikuje američku administraciju, raskrinkavajući obmane na kojima počiva američka politička strategija. On iznosi skrivenu istoriju koja je uobličila aktuelne američke imperijalističke ambicije, a čiji koreni leže u Drugom svetskom ratu i Trumanovoj doktrini, koja je od Amerike stvorila „državu nacionalne bezbednosti“.

I dok američka administracija ulazi u nove ratne sukobe, Vidal postavlja pitanje čijim interesima služi doktrina preventivnog napada. Da li je Avganistan pretvoren u ruševine da bi se osvetilo 3.000 žrtava 11. septembra? Ili je Osama „izabran iz estetskih razloga da bi bio zastrašujući simbol koji opravdava dugo planiranu invaziju i osvajanje Avganistana”? 

Najzad, nije li korporacijska Amerika već odavno zainteresovana za evroazijska mineralna bogatstva? Nije li zbog toga Osamu iznenada zamenio Sadam Husein u ulozi „personifikacije zla”? 

Vidal oslikava jednu osvetničku Ameriku, u kojoj je medijima dodeljen stalni zadatak da indoktriniraju javno mnjenje, gde su građani svedeni na nivo običnih marginalaca, a Čejni–Buš hunta je najnoviji, najsmrtonosniji – i protivustavni – branitelj korporacijske Amerike...

Iz istog žanra


O raju i moći

Robert Kejgan

Vatra i bes

Majkl Vulf

Kriza islama

Bernard Luis