Autori / Alan Benet

Alan Benet


Alan Benet rođen je 9. maja 1934. godine u Lidsu, Engleska. Diplomirao je istoriju na Univerzitetu u Oksfordu, na kom je kasnije i predavao srednjovekovnu istoriju.

Istaknuti je prozni autor i jedan od vodećih britanskih dramatičara u poslednje četiri decenije. Među njegovim najpoznatijim delima su TV serija Talking Heads i pozorišne predstave Forty Years On i The Lady in the Van, po kojoj je 2015. snimljen istoimeni film s čuvenom Megi Smit u glavnoj ulozi. Slede A Question of Attribution i The Madness of King George III, delo za koje je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja i po čijem scenariju je snimljen istoimeni film s Helen Miren u glavnoj ulozi, nominovan za Oskara u nekoliko kategorija.

Oktobra 2018. Benet objavljuje da svu svoju arhivu, neobjavljene rukopise, dnevnike i knjige poklanja biblioteci Bodleana da bi se odužio svojoj zemlji za stipendiju kojom mu je omogućeno da studira na Oksfordskom univerzitetu.

Većinu njegovih dela karakterišu izuzetna duhovitost i inteligentni uvodi, zbog čega je omiljen među čitaocima širom Evrope.

Alan Benet danas živi i radi u Londonu.

 

www.britannica.com/biography/Alan-Bennett

en.wikipedia.org/wiki/Alan_Bennett

Izdanja - Alan Benet  Nazad na "Autori"

  •