Autori / Ben Šot

Ben Šot


Ben Šot rođen je 26. maja 1974. godine u severnom Londonu.

Njegov otac je lekar neurolog, kao i brat, a majka medicinska sestra. Pohađao je škole u Hempstedu – prvo osnovnu u Holi Hilu, a zatim i srednju u Frognalu. Studirao je društvene i političke nauke na koledžima Gonvil i Kajus u Kembrižu. Tokom studiranja bio je fotograf studentskog lista Versiti, igrao je hokej, kriket i kroket – iako ne preterano uspešno. Bio je član brojnih studentskih društava, čak i sekretar jednog od najstarijih udruženja na Kembridžu – Šekspirijanskog društva.

Nakon Kembridža zaposlio se u marketinškoj agenciji kao računovođa, ali nakon samo četiri meseca napustio ju je i počeo honorarno da se bavi fotografijom. Šot je kao fotograf radio od 1996. do 2003. i specijalizovao se za portrete političara i slavnih ličnosti. U toj oblasti bio je veoma uspešan – njegovi klijenti bili su svi najznačajniji ostrvski časopisi (The Independent, The Sunday Times, Sunday Business, Reader’s Digest), komercijalni klijenti, kao što je Institute of Directors, ali i brojni pojedinci (uključujući i Tonija Blera).

Šotova originalna svaštara objavljena je uz malo publiciteta, ali novinski članak objavljen na prvoj strani Gardijana 6. decembra 2006. godine sve je promenio. Za samo nekoliko nedelja knjiga je dospela na prvo mesto svih lista.

Dve godine posle objavljivanja Svaštare, Šot je pisao nedeljnu kolumnu za Dejli telegraf, a i sad redovno piše tekstove za Tajms i priloge za Čudne strane u Njujork tajmsu.

Budući da sâm dizajnira svoje knjige, zanimljivo je da je 2004. dobio D&AD nagradu za dizajn.

Izdanja - Ben Šot  Nazad na "Autori"