Autori / Denis Lihejn

Denis Lihejn


Denis Lihejn rođen je 4. avgusta 1965. godine u Bostonu, u Masačusetsu.

Američki je pisac, scenarista, producent i profesor kreativnog pisanja. Irskog je porekla. Diplomirao je kreativno pisanje na Internacionalnom univerzitetu u Majamiju, na Floridi. Pre nego što je započeo ozbiljnu spisateljsku karijeru, Lihejn je radio kao savetnik s decom koja imaju mentalne probleme i sa zlostavljanom decom, bio je konobar, parkirao je automobile, bio vozač limuzina, radio je kao prodavac u knjižarama i utovarivač prikolica.

Za prvi roman, Piće pre rata (prvi u seriji detektivskih romana s istražiteljima Patrikom Kenzijem i Andželom Đenaro), 1995. godine dobio je nagradu Shamus, koja se dodeljuje najboljem debitantskom romanu. Ovi detektivski trileri doneli su mu veliki uspeh kod čitalačke publike, a potom je dospeo u sam književni vrh američke scene romanom Mistična reka. Četiri njegova romana, od devet koje je napisao, bila su Njujork tajmsovi bestseleri. Po romanima Mistična reka i Gone, Baby, Gone snimljeni su filmovi i nominovani za Oskara, dok je po knjizi Zatvoreno ostrvo snimljen film u režiji Martina Skorsezea.

Prilikom ekranizacije njegovih romana veoma mu je bitno da radi s najboljima iz struke, što je dosad svakako bio slučaj – Klint Istvud (Mistična reka), Martin Skorseze (Zatvoreno ostrvo) – jer insistira na tome da se održi nit koju sadrži roman, da se ništa suštinski ne menja, dok detalje prepušta režiserima u koje ima poverenje. Na pitanje zašto je skoro svaki njegov roman tako filmičan, Lihejn bez skromnosti odgovara: „Čini mi se da su likovi iz mojih romana prosto stvoreni za film. Mračni su, intrigantni i stvarni, i predstavljaju izazov za svakog dobrog glumca.” I pored činjenice da je za televiziju pisao scenarija, ne usuđuje se da to radi s romanima jer smatra da bi to bilo isto kao kad biste kao lekar „operisali sopstveno dete”.

Lihejn je držao predavanja o kreativnom pisanju na nekoliko univerziteta, među kojima je i Harvard. Godine 2005. dodeljena mu je počasna diploma Ekerd fakulteta, a iste godine imenovan je za člana Saveta istog fakulteta. Dobio je i Nagradu Džozef Konor, a počasni je član i prvog strukovnog bratstva komunikacionih umetnosti Phi Alpha Tau na fakultetu Emerson u Bostonu, kojem pripadaju mnoge poznate ličnosti – pisci, glumci, režiseri. Kao scenarista radio je na seriji The Wire televizijskog kanala HBO, koju mnogi kritičari smatraju jednom od najboljih serija svih vremena.

Sa suprugom Endži i ćerkom živi na Floridi, gde predaje na fakultetu Ekerd, kao i u Bostonu, gde je odrastao.

Izdanja - Denis Lihejn  Nazad na "Autori"