Autori / Đuro Radosavović

Đuro Radosavović


Đuro Radosavović, crnogorski pisac i prevodilac, rođen je 24. marta 1986. godine u Titogradu.

Sin dvoje roditelja, brat dvije sestre, otac nekoliko kratkometražnih filmova, mnoštva kratkih priča i jednog romana.

„Uprkos tome što se trudim da ne vjerujem u horoskop, za česta probijanja glavom kroz zid krivim horoskopski znak Ovan, podznak Bik.

Rođen sam u gradu koji se nalazi u nekom trouglu između mora, jezera i brda. Podgorica (Titograd) jeste grad koji je mnogo puta mijenjao ime, ali nikad mentalitet i navike građana. Upravo mentalitet, običaji i geni česte su teme o kojima pišem.

Francuski kulturni centar me je 2008. godine nagradio za kratkometražni film boravkom i učešćem na filmskom festivalu u Kanu i okitio titulom ’mladi frankofoni crnogorski sineasta’.

Priče sam objavljivao u časopisu za kulturu, književnost i društvena pitanja ARS i u časopisu Krypton, kao i na brojnim internet sajtovima.

Studiram prevođenje na Institutu za strane jezike (engleski i francuski jezik), tako da se pored pisanja bavim i prevođenjem.

S Planinarskim društvom Montenegro Phototrekking često iskusim uživanje prelaska visinske razlike sa 2.000 metara nadmorske visine na 0 mnv i obratno.

Knjige smatram najpodesnijom vezom između ljudi istih afiniteta, razmišljanja i emocija. Imam osobinu da podvlačim redove u knjigama koje čitam, i to mastilom. Nekima je to knjigogrđe, a ja na to ne obraćam pažnju jer to činim iz čiste ljubavi.”

Izdanja - Đuro Radosavović


Budva, bagra i blud

Đuro Radosavović

  Nazad na "Autori"

  •