Budva, bagra i blud


Autor: Đuro Radosavović

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 208
Štampa Crno bela

Opis: Budva, bagra i blud, Đuro RadosavovićBudva, rano jutro, osam sati. Sunce je već odavno izašlo i nema ni oblačka, a talasi, jedan po jedan, naviru kao glasnici dalekih mora i svoje putovanje završavaju utapajući se u peščane plaže. Poneka školjka ostaje kao svedok. Ovo je slika gotovo savršenog jutra i prizor sa predivne razglednice. Samo…

Bagra, lokalni mangupi i belosvetski luzeri, pikavci, razbijene flaše i poneki iskorišćeni kondom razbijaju tu savršenu sliku belosvetske idile. Iza svetlucavih kulisa letovališta koje je, ni krivo ni dužno, postalo jedan od statusnih kič simbola, pomaljaju se urbani primerci preživelih davljenika. Oni polako otvaraju suncobrane, skidaju katance sa zamrzivača i frižidera u pukoj nadi da će današnja crkavica biti nešto bolja od jučerašnje…

Blud i sveopšta pornografija morala i novoizniklih „vrednosti” neizbežno dovode glavnog junaka, dvadesetšestogodišnjeg mladića, u misaoni, pa i životni ćorsokak. Bezizlaznost finansijske situacije, krah ozbiljne veze, hermetičnost života – pravi problemi – raspršuju se u magli, a mahniti i skriveni svet ovog skoro pa domaćeg a opet mondenskog letovališta postaje stvarnost.

Roman Budva, bagra i blud se iz parodijske perspektive poigrava klišeima, i sa dečačkom iskrenošću oslikava jedva uhvatljive momente svakodnevnog života. Za Budvane, samoironične junake ove letnje sage, ništa nije onako kao što to izgleda hiljadama turista, a njihov jedini spas je vrcavi humor koji tešku svakodnevicu pretvara u svojevrsni kaleidoskop primorskog života. 


„Delo živo, duhovito. Dobro komponovano. Jezik svakodnevan, pristupačan i krepak. Deluje autobiografski, ali je poglavito autofikcija.” 
Jovica Aćin

Iz istog žanra


Osveta Malog Princa

Branko Dimitrijević

Slobodne zemlje

Katarina Skokin

Kralj reke

Ivan Panić

Nećemo o politici

Branko Dimitrijević

Logoreia balcanica

Branko Dimitrijević

Svi Nedini sinovi

Dušan Nikolić

Kvadrati trouglovi

Slobodan Tišma

Almanah 3

ART ANIMA

Senka naše želje

Darko Tuševljaković

Male priče

David Albahari

Pogovor

David Albahari

Ključ

Zoran S. Stojanović

Noć mi te duguje

Vanja Čobanov

Danas je sreda

David Albahari