Autori / Stiv Englhart

Stiv Englhart


Stiv Englhart, američki strip-scenarista i pisac, rođen je 22. aprila 1947. godine. Poznat je i pod pseudonimima Džon Harknes i Klif Garnet.

Najpoznatiji je po svom radu za Marvel i DC komiks, najčešće u paru sa crtačem Maršalom Rodžersom.

Prvi angažman dobio je 1971. za stripski horor časopis Vampirela. Ubrzo je postao asistent scenaristi u Marvelu i proveravao je stripove pre štampe. Takođe je, nepotpisan, sarađivao na mnogim scenarijima (između ostalih, za Ajron Mena i Hulka). Prvi njegovi potpisani radovi bile su epizode o Zveri (članu X-mena) za Amejzing advenčers (Amazing Adventures) i Difenders (Defenders). Pisao je Osvetnike četiri godine (1972–1976), kao i Doktora Strejndža i Kapetana Ameriku (koji je pod njegovim perom postao jedno od najprodavanijih izdanja).

Sporečkavši se s urednikom Marvela, prešao je u DC komiks, gde je pisao Džastis lig ov Amerika (Justice League of America) i Betmena (s Maršalom Rodžersom).

Po povratku u Marvel, početkom osamdesetih, radio je na stripu Vest koust avendžers (West Coast Avengers), ali i na revitalizovanom Srebrnom Letaču (opet s Maršalom Rodžersom) i Fantastičnoj četvorki.

Englhart je oženjen Marijom-Terezom Bič. Imaju dva sina, Aleksa i Erika.

Izdanja - Stiv Englhart  Nazad na "Autori"