Autori / Hektor German Esterheld

Hektor German Esterheld


Hektor German Esterheld (1919–1978(?)) bio je argentinski stripski scenarista i pisac. Napisao je veliki broj naučnofantastičnih kratkih priča i romana, a najpoznatiji je po svom radu na stripovima Narednik Kirk, Erni Pajk, Mort Sinder i Eternaut, koji se smatra njegovim remek-delom.

Njegovi rani radovi sadrže suptilnu kritiku kapitalizma, kolonijalizma i imperijalizma, a tokom godina njegov politički angažman postajao je sve uočljiviji: zajedno sa Albertom i Enrikeom Brećom stvorio je stripsku biografiju Če Gevare, Vida del Che (1968), što su tadašnji cenzori diktatorskog režima dočekali na nož. Potom je dovršio novu, politički još ostrašćeniju verziju Eternauta (1969). Tokom sedamdesetih stavio se potpuno na stranu Montonerosa, gerilske levice koja se borila protiv vojne hunte, i dok se krio od vlasti, stvorio je nastavak Eternauta.

Godine 1977. otela ga je vojska i poslednji put je viđen u tajnom zatvoru. Od tada se vodi kao jedna od zatočenih i/ili nestalih žrtava državnog terorizma u Argentini.

Za sobom je ostavio veliko stripsko zaveštanje i izvršio je velik uticaj na naredne generacije umetnika. Neformalno se smatra ocem savremenog argentinskog stripa. 

Izdanja - Hektor German Esterheld  Nazad na "Autori"