Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Mankel, Hening

Hening Mankel (1948-2015) je bio proslavljeni švedski pisac kriminalističkih romana, ali i dečji pisac, dramatičar i izdavač. Najpoznatiji je po serijalu romana u kojima policijski inspektor Kurt Valander rešava šokantne slučajeve ubistava. Serijal o inspektoru Valanderu do sada je prodat u 25 miliona primeraka, preveden je na više od 40 jezika i objavljen je u 33 zemlje i pored činjenice da Mankel piše romane o švedskom podneblju, a zaplete smešta u krajolike tipične za Bergmanove filmove.

Popularnost njegovih romana, osim odlično osmišljenih zapleta, nalazi se svakako u činjenici da on insistira na nekoj vrsti društvene odgovornosti, tj. svaki roman je osmišljen da na neki način rasvetli određeni društveni problem i da ga dovede u žižu interesovanja kroz žanrovsku formu. Seksualno zlostavljanje maloletnika i odnos društva prema drugim kulturama i državama, naročito imigrantima, problemi su globalnih razmera.

Stoga nas i ne treba začuditi činjenica da veliki deo svog vremena provodi u Maputu, glavnom gradu Mozambika, gde radi kao upravnik amaterskog pozorišta „Avenida“ i gde piše svoje romane. Veliki deo zarade od romana ulaže u humanitarne svrhe, a nedavno je uložio 15 miliona švedskih kruna za izgradnju sela za decu beskućnike u Mozambiku. 

Osnovao je i sopstvenu izdavačku kuću kako bi podržao mlade spisateljske talente, kako u Švedskoj, tako i širom Afrike.

Da su njegove humanitarne delatnosti širokih razmera, potvrđuje i činjenica da se solidarisao i sa Palestincima u Gazi 2010. tako što je bio član teretnog broda „Sofija“ u sastavu flote koja je prevozila građevinski materijal i montažne kuće namenene stanovnicima siromašnog priobalnog područja koje Izrael već tri godine drži u izolaciji od spoljnog sveta, a koju je torpedovala izraelska vojska. Tom prilikom je u humanitarnom konvoju poginulo najmanje 10 ljudi. Mankela su izraelski vojnici zatvorili, a potom deportovali. Na konferenciji za štampu održanoj u Berlinu, tim povodom je izjavio: „Video sam nasilje i mnogo agresije. Video sam i veliku hrabrost. Do napada je došlo u međunarodnim vodama, a to znači da su se izraelski vojnici poneli kao gusari, a nas oteli i kao zarobljenike odveli u Gazu.“

I pored svega, Mankel je odlučan da i dalje učestvuje u ovakvim humanitarnim aktivnostima jer više nego ikada veruje da je solidarnost moguća, kao i pokušaji da se svet poboljša.

Interesantan je podatak da je Mankel oženjen Evom Bergman, kćerkom proslavljenog reditelja Ingmara Bergmana. 

 

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START JE U TOKU

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak