Autori / Hening Mankel

Hening Mankel


Hening Mankel rođen je 3. februara 1948. godine u Stokholmu.

Bio je proslavljeni švedski pisac kriminalističkih romana, ali i dečji pisac, dramatičar i izdavač. Najpoznatiji je po serijalu romana u kojima policijski inspektor Kurt Valander rešava šokantne slučajeve ubistava.

Serijal o inspektoru Valanderu do sada je prodat u dvadeset pet miliona primeraka, preveden je na više od četrdeset jezika i objavljen u trideset tri zemlje i pored činjenice da Mankel piše romane o švedskom podneblju, a zaplete smešta u krajolike tipične za Bergmanove filmove.

Popularnost njegovih romana, osim odlično osmišljenih zapleta, temelji se svakako na činjenici da on insistira na nekoj vrsti društvene odgovornosti, tj. svaki roman je osmišljen da na neki način rasvetli određeni društveni problem i dovede ga u žižu interesovanja kroz žanrovsku formu. Seksualno zlostavljanje maloletnika i odnos društva prema drugim kulturama i državama, naročito imigrantima, problemi su globalnih razmera.

Stoga i ne treba da čudi činjenica da veliki deo svog vremena provodi u Maputu, glavnom gradu Mozambika, gde radi kao upravnik amaterskog pozorišta Avenida i piše romane. Veliki deo zarade od romana odvaja u humanitarne svrhe, a nedavno je donirao petnaest miliona švedskih kruna za izgradnju sela za decu beskućnike u Mozambiku.

Osnovao je i sopstvenu izdavačku kuću kako bi podržao mlade spisateljske talente, kako u Švedskoj, tako i širom Afrike.

Da su njegove humanitarne delatnosti širokih razmera, potvrđuje i činjenica da se solidarisao i sa Palestincima u Gazi 2010. tako što je bio član teretnog broda Sofija u sastavu flote koja je prevozila građevinski materijal i montažne kuće namenjene stanovnicima siromašnog priobalnog područja koje Izrael već tri godine drži u izolaciji od spoljnog sveta, a koju je torpedovala izraelska vojska. Tada je u humanitarnom konvoju poginulo najmanje desetoro ljudi. Mankela su izraelski vojnici zatvorili, a potom deportovali. Na konferenciji za štampu održanoj u Berlinu tim povodom je izjavio: „Video sam nasilje i mnogo agresije. Video sam i veliku hrabrost. Do napada je došlo u međunarodnim vodama, a to znači da su se izraelski vojnici poneli kao gusari – oteli su nas i kao zarobljenike odveli u Gazu.”

Interesantan je podatak da je Mankel bio oženjen Evom Bergman, kćerkom proslavljenog reditelja Ingmara Bergmana, s kojom je imao četvoro dece.

Preminuo je 5. oktobra 2015. godine u Geteborgu.

Izdanja - Hening Mankel


Korak ispred

Hening Mankel

Peta žena

Hening Mankel

Pogrešan trag

Hening Mankel

  Nazad na "Autori"