Autori / Herman Ipen

Herman Ipen


Herman Ipen rođen je 17. jula 1938. godine u belgijskoj provinciji Lijež.

Herman (ime po kom ga ceo svet zna) ušao je u svet stripa 1964. epizodom od četiri strane stvorenom za legendarni francusko-belgijski stripski časopis Spiru (Spirou).

Pre toga školovao se za stolara i radio kao dekorater enterijera. Pošto ga je primetio veoma plodni i značajni strip-autor Greg (Mišel Renije), počeo je da sarađuje s njim na stripu Bernard Princ, a 1969. isti taj tandem započeo je rad na vestern serijalu Komanča.

Godine 1977. počinje da radi autorske stripove, a dve godine kasnije izlazi prvi broj slavnog serijala Džeremaja, koji se i dalje objavljuje, i obezbeđuje Hermanu mesto u analima frankofonog, evropskog i svetskog stripa. Lutanja i avanture otpadnika Džeremaje i njegovog saputnika Kurdija po postapokaliptičnoj Americi stekle su armiju poklonika širom planete.

Osim Džeremaje, Herman je stvorio i veliki broj zasebnih grafičkih romana i stripova, kao i serijal Les tours de Bois-Maury. Priče koje Herman priča uglavnom su mračne, realistične i žestoke, često se bave problemima čovekove prirode i društva uopšte, a crtež i kolor su savršeno prilagođeni temama i veoma karakteristični.

Hermanovi stripovi prevedeni su na mnoge evropske jezike i u mnogim zemljama (uključujući i zemlje bivše Jugoslavije) uživaju kultni status.

Izdanja - Herman Ipen  Nazad na "Autori"