Autori / Išmael Beah

Išmael Beah


Išmael Beah rođen je 23. novembra 1980. godine u Sijera Leoneu, maloj zapadnoafričkoj zemlji, u kojoj je proveo detinjstvo.

Marta 1991. rasplamsavaju se unutrašnje borbe u Sijera Leoneu. Pred naletima pobunjenika, Išmael, kom je tada bilo samo dvanaest godina, beži i luta zemljom, kao i druge izbeglice. Godinu kasnije kupi ga zvanična vojska i Beah postaje dečak-vojnik. Učestvuje u krvavim sukobima koji su se vodili u suprotnosti sa svim međunarodno usvojenim pravilima vođenja rata. Događaje iz tog perioda detaljno opisuje u potresnoj ispovesti Na dalekom putu.

Unicef ga izvlači iz užasa rata 1996. godine, i uz pomoć njihovog osoblja i rehabilitacionog centra Beah uspeva da se oporavi.

Godine 1988. Beah se seli u Sjedinjene Američke Države, gde završava poslednje dve godine srednje škole u Internacionalnoj školi UN u Njujorku. Diplomirao je 2004. godine na koledžu Oberlin.

Član je Savetodavnog komiteta pri organizaciji Hjuman rajts voč – Čildrens rajts, i zastupao je tu organizaciju pred Odborom za međunarodne odnose SAD, kao i mnogim drugim.

Kao istaknuti član brojnih nevladinih i humanitarnih organizacija koje se bave decom zahvaćenom ratnim vihorom, u nekoliko navrata držao je govor u Ujedinjenim nacijama.

Piše za časopise Vespertine Press i LIT.

Išmael Beah danas živi u Njujorku. Njegov poslednji roman Radiance of Tomorrow: A Novel iz 2014. godine dobio je veoma pozitivne kritike Vašington posta, Njujork tajmsa i Boston glouba.

 

/en.wikipedia.org/wiki/Ishmael_Beah

Izdanja - Išmael Beah


Na dalekom putu

Išmael Beah

  Nazad na "Autori"