Autori / Jovan Milentijević

Jovan Milentijević


Jovan Milentijević je dete starih iseljenika u Ameriku, onih koji su na Novi kontinent još odlazili da bi videli komadić slobode iza Kipa slobode u njujorškoj luci.

Svoj delić slobode i lepog života su i pronašli, a Jovan se zarana opredelio za žurnalistiku. Radio je u glavnim novinama nekoliko velikih gradova na istoku SAD i izučio školu novinarstva kako se to samo u Americi može. Počeo je kao dežurni novinar noćne rubrike i izveštavao o mladim samoubicama koji se zbog ljubavi bacaju sa zadnjih metalnih basamaka američkih zgrada, o studentima koji se na mokrim ulicama, pod železničkim nadvožnjacima, sukobljavaju s policijom i mlate ih transparentima, o majkama koje su te noći u gradskom porodilištu rodile četvorke...

Noćni rad doneo mu je druženje sa svakojakim novinarskim „noćnim pticama”, pa i s restoranskim kritičarima velikih listova, koji su, sve podrigujući, sedali, tad još za pisaće mašine, i odmah, dok im je stomak još pun, počinjali da kritikuju sutrašnje izdanje. Od njih je naučio da restoran ne čini samo hrana koju ste pojeli već i izlog i svetleća reklama koju ste najpre ugledali, konobari koji su vas dočekali, toalet koji ste obavezno obišli i pustili vodu da vidite kako otiče iz kazančeta, pa sve do zadnjih strana i kanti za đubre i otpadaka koji se iz restorana izbacuju.

Jovan Milentijević u Americi sam nikad nije pisao restoransku kritiku. Napredovao je od novinara noćne do novinara dnevne rubrike; od novinara gradske rubrike do novinara dopisnika. Tako je dobio priliku da proputuje Ameriku i mnoge zemlje Evrope; tako je obišao i jeo u nekoliko stotina restorana širom sveta...

U domovinu se vratio ni ne pomišljajući da svoje veliko iskustvo ponudi bilo kojoj srpskoj novini, sve dok ga, iznenada, preko prijatelja nisu zamolili da počne da piše restoranske kritike za list Blic. Prihvatio je. Radostan što je to baš Blic, i što kao mali privezak srpskog novinarstva može da prenese nešto od autentične američke škole novinarstva. Rezultat su kolumne koje su čitaoci naprečac zavoleli, a restorani... pa i oni su ih zavoleli, prihvativši da u svakom trenutku može da im bane secret dinner ili tajni gost – Jovan Milentijević.

Izdanja - Jovan Milentijević


100 beogradskih restorana

Jovan Milentijević

  Nazad na "Autori"