100 beogradskih restorana


Autor: Jovan Milentijević

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 230
Štampa Crno bela

Opis: 100 beogradskih restorana, Jovan Milentijević


Neizostavni vodič namenjen svim gurmanima i ljubiteljima restorana.

„Ovo nije reklamni bedeker; ovo nije knjiga u kojoj se restorani hvale zbog toga što je kritičar od njih dobio besplatni obrok. Dve godine pisao sam restoranske kritike u Blicu, kao jedini kritičar u Beogradu za koga restorani nisu znali ni kako izgleda, ni kada dolazi. Secret diner –  tajni gost, tako ovu vrstu restoranskih kritičara zovu Englezi. Stiže nenajavljeno, zatiče restoran u trenutnom stanju i gleda sve: ukus jela, brzinu spravljanja, čistoću posuđa i toaleta, ljubaznost osoblja i, naročito, reagovanje na iznenadne situacije kakve su promena stola, vraćanje porcije ili zahtev da se po pola porcije od dva jela spoji u jedno. Sto beogradskih restorana tako se našlo na nepristrasnom ispitu, a rezultat je ova knjiga.”
                                                                                                  Jovan Milentijević

„Ako vam se dogodilo da odete u restoran za koji izvesno znate da u njemu nikada ranije niste bili, a osetite se kao kod kuće, znajte da ste ga na stranicama Blica sigurno već jednom pohodili u društvu Jovana Milentijevića, jedinog pravog beogradskog restoranskog kritičara i proverenog, u kulinarske i gastronomske tajne, kao i u ugostiteljske veštine, dubinski upućenog sladokusca odnegovanog ukusa i nepotkupljivih merila.
 

Milentijevićevom tananom nepcu i zahtevnom grlu ne promiče ni najskrivenija nijansa ukusa jela niti valer pića, a ne prolazi čak ni najprepredenija krčmarska prevara, koju doživljava kao izdaju poklonjenog poverenja i teško ogrešenje o umetnost kuvanja i ugošćavanja. Zato su njegovi sudovi i ocene istovremeno uživalački razgaljeni i inspektorski strogi. S nekim ko pouzdano zna da je kvalitet teleće čorbe najsigurnije merilo vrline restorana domaće kuhinje, a da je odnos između pravog mesa i onog drugog kao odnos između šampinjona i vrganja, ubuduće možete s punim poverenjem krenuti u bilo koji beogradski – i ne samo beogradski – restoran. Prijatno!“


                                                                                     Prof. dr Darko Tanasković

Iz istog žanra


Venecija u ravnici

Vanja Čobanov

Izabrane priče

David Albahari

Logoreia balcanica

Branko Dimitrijević

Pogovor

David Albahari

Pasivni ofsajd

Gorčin Stojanović

Kafana

Žarko Radaković

Putovati

Žarko Radaković

Žuta kabanica

Đorđe Bajić

Poslednji cirkus na svetu

Branislav Janković

Osveta Malog Princa

Branko Dimitrijević

O.K., presvući ću se

Srđan Marjanović

Senka naše želje

Darko Tuševljaković

Ljudske vibracije

Darko Tuševljaković

Jedno đubre manje

Đorđe Bajić