100 beogradskih restorana


Autor: Jovan Milentijević

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 230
Štampa Crno bela

Opis: 100 beogradskih restorana, Jovan Milentijević


Neizostavni vodič namenjen svim gurmanima i ljubiteljima restorana.

„Ovo nije reklamni bedeker; ovo nije knjiga u kojoj se restorani hvale zbog toga što je kritičar od njih dobio besplatni obrok. Dve godine pisao sam restoranske kritike u Blicu, kao jedini kritičar u Beogradu za koga restorani nisu znali ni kako izgleda, ni kada dolazi. Secret diner –  tajni gost, tako ovu vrstu restoranskih kritičara zovu Englezi. Stiže nenajavljeno, zatiče restoran u trenutnom stanju i gleda sve: ukus jela, brzinu spravljanja, čistoću posuđa i toaleta, ljubaznost osoblja i, naročito, reagovanje na iznenadne situacije kakve su promena stola, vraćanje porcije ili zahtev da se po pola porcije od dva jela spoji u jedno. Sto beogradskih restorana tako se našlo na nepristrasnom ispitu, a rezultat je ova knjiga.”
                                                                                                  Jovan Milentijević

„Ako vam se dogodilo da odete u restoran za koji izvesno znate da u njemu nikada ranije niste bili, a osetite se kao kod kuće, znajte da ste ga na stranicama Blica sigurno već jednom pohodili u društvu Jovana Milentijevića, jedinog pravog beogradskog restoranskog kritičara i proverenog, u kulinarske i gastronomske tajne, kao i u ugostiteljske veštine, dubinski upućenog sladokusca odnegovanog ukusa i nepotkupljivih merila.
 

Milentijevićevom tananom nepcu i zahtevnom grlu ne promiče ni najskrivenija nijansa ukusa jela niti valer pića, a ne prolazi čak ni najprepredenija krčmarska prevara, koju doživljava kao izdaju poklonjenog poverenja i teško ogrešenje o umetnost kuvanja i ugošćavanja. Zato su njegovi sudovi i ocene istovremeno uživalački razgaljeni i inspektorski strogi. S nekim ko pouzdano zna da je kvalitet teleće čorbe najsigurnije merilo vrline restorana domaće kuhinje, a da je odnos između pravog mesa i onog drugog kao odnos između šampinjona i vrganja, ubuduće možete s punim poverenjem krenuti u bilo koji beogradski – i ne samo beogradski – restoran. Prijatno!“


                                                                                     Prof. dr Darko Tanasković

Iz istog žanra


Putovati

Žarko Radaković

Senka naše želje

Darko Tuševljaković

Žuta kabanica

Đorđe Bajić
  LETEĆI START

Ljudske vibracije

Darko Tuševljaković

Lek protiv smrti

Milan Todorov

Izabrane priče

David Albahari

Na putu

Vladan Jovanović

Uzidana

Ivana Nešić

Poslednji cirkus na svetu

Branislav Janković

Danas je sreda

David Albahari

Ključ

Zoran S. Stojanović

Kralj reke

Ivan Panić

Jedno đubre manje

Đorđe Bajić