Nećemo o politici


Autor: Branko Dimitrijević

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 304
Štampa Crno bela

Opis: Nećemo o politici, Branko Dimitrijević


Nedelja je. Dve razbarušene prilike u dnu zadimljene sale restorana „Proleće“ povikaše: Živeo rođendan!, u momentu kada se Bora pojavljuje na vratima. Napolju, ceo Beograd – a i cela zemlja – uživa u kolotečini višedecenijskog zimskog sna. Promukli glasovi pripadaju Kumu i Peđi, Borinim prijateljima koji, zabavljeni svojim večnim izgovorima, naručuju još litar vina i litar kisele.  

Živopisna jednoličnost kafanske stvarnosti nastavlja da se odmotava... Opšti nemar za to šta će biti sutra, zapostavljanje sopstvenog života, prepuštanje matici svakodnevne rutine – sve su to životni stavovi kafanskih junaka koji ispraćaju ekstatične noći i dočekuju sumorna jutra.

Kroz trivijalne, gotovo apsurdne dogodovštine, Branko Dimitrijević lucidnim humorom skenira jednu zamrznutu sliku Beograda osamdesetih godina prošlog veka, vremena bezbrižnog propadanja. Ovaj kaleidoskop ogledala poziva i nas da uronimo i da sednemo za karirani sto sa ružom u pivskoj boci i da zajedno sa Borom, Peđom i Kumom popijemo jednu s nogu, pa makar to trajalo do zore.

„Reklo bi se da je riječ o nekakvom muktaškom naraštaju što ga čine probisvijeti i pijanci, narkomani, potucala i tucači, prodavači zjala i ’niškoristi’... kad u tom praznom odsječku njihove egzistencije ne bi bilo toliko nepatvorene tuge i usamljenosti.“ 
Igor Mandić

Branko Dimitrijević se rodio u Beogradu, a onda malo skitao po svetu, pa se malo vratio, a sve to vreme je pomalo i pisao. Napisao je romane Hoćeš li da popiješ nešto, Oktoberfest i Nećemo o politici, te drame za odrasle Poseta morske tetke, Ljubavni jadi Vudija Alena, Godo na usijanom limenom krovu, a koautor je drame Čekaonica. Za decu je napisao drame Kuku tri Todora, Trtica rajske ptice, Kakao i čokolada i kapetan Crna Brada i Čarobno kresivo. Verovatno je i još nešto napisao i još nešto radio sem pisanja, ali neke stvari u ovom našem životu bolje je prepustiti zaboravu.

Od istog autora


Logoreia balcanica

Branko Dimitrijević

Osveta Malog Princa

Branko Dimitrijević

Serbian Poet’s Dream

Branko Dimitrijević

Život kao reklama za pivo

Branko Dimitrijević

Iz istog žanra


Krečenje

Žarko Radaković

Nebeska košarka

Martina Aničić

Ljudske vibracije

Darko Tuševljaković

Osveta Malog Princa

Branko Dimitrijević

Pasivni ofsajd

Gorčin Stojanović

Ogromni mikrokosmosi

Aleksandar Gatalica

Svi Nedini sinovi

Dušan Nikolić

Knjiga o fudbalu

Žarko Radaković

Na putu

Vladan Jovanović

O.K., presvući ću se

Srđan Marjanović

Mamac & Cink

David Albahari

Noć mi te duguje

Vanja Čobanov

Gec i Majer

David Albahari

Maskarada

Biljana Lukić

Almanah 3

ART ANIMA