Svemirski vojnici


Autor: Robert A. Hajnlajn

Žanr: FANTASTIKA


(5/5; broj glasova: 2)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 304
Štampa Crno bela

Opis: Svemirski vojnici, Robert A. Hajnlajn


Džoni Riko se sa osamnaest godina pridružuje vojsci i prolazi obuku u jednom od najtežih regrutnih logora u galaksiji ne bi li postao zvanični vojnik Teranskog saveza. Kao pripadnik svemirske pešadije, Riko će potom krenuti u okršaj sa najstrašnijim neprijateljem koji je ikada zapretio čovečanstvu, insektoidnim vanzemaljcima – Bubama. Boreći se na bojnom polju u galaksijama udaljenim od Zemlje hiljadama svetlosnih godina, okružen neograničenim nasiljem i sveopštim razaranjem, Riko će pokušati da se izbori i sa sopstvenim strahovima.

Svemirski vojnici je verovatno jedan od najkontroverznijih romana u istoriji ovog žanra, kritikovan zbog političkih tema, koje su neki okarakterisali kao promovisanje militarizma i fašizma. Kroz lik Rika, Hajnlajn razmatra moralne i filozofske dileme u vezi sa fizičkim kažnjavanjem, mladalačkom delinkvencijom, građanskim vrednostima, kao i nužnošću rata. Prema knjizi je napravljeno nekoliko video-igara, a najpoznatija adaptacija ovog dela bio je istoimeni film iz 1997. u režiji Pola Verhovena, koji nije u punoj meri dočarao atmosferu i kompleksnost romana.


„Ovo je knjiga čiji su odjek i uticaj aktuelni i danas, jedna od onih čija slava i sjaj nisu umanjeni bez obzira na decenije različitih pokušaja da se napiše nešto slično.“
SF Reviews

„Istinski klasik... Ako volite dobre avanturističke romane o vojsci budućnosti, ovo je pravi izbor za vas.“
All SciFi
 

Od istog autora


Stranac u tuđoj zemlji

Robert A. Hajnlajn

Iz istog žanra


Grad beznađa

Arkadij i Boris Strugacki
   TOP 20

Mesija Dine

Frenk Herbert

Ponoćni Soko

Dejvid Gemel

Gospodar kule

Entoni Rajan

Kapitol Dina

Frenk Herbert

Vrt Rame

Artur Č. Klark

Vreme prezira

Andžej Sapkovski

Pesma za Arbon

Gaj Gavrijel Kej

Negde u vremenu

Ričard Metison

Sezona oluja

Andžej Sapkovski

Mentati Dine

Brajan Herbert

Susret s Ramom

Artur Č. Klark

Zatočenik

Ketrin Laski

Skakač

Stiven Guld