Autori / Lidi Salver

Lidi Salver


Lidi Salver, afirmisana francuska književnica, rođena je 5. septembra 1948. godine u Otenvilu, u Francuskoj.

Njeni roditelji su bili španski republikanci (majka anarhista, otac komunista) koji su izbegli u Francusku 1939. godine. Detinjstvo je provela u blizini Tuluza. Budući zaljubljenik u Molijerov jezik, kako sama kaže, odlučila je da studira savremenu književnost. Kasnije se, međutim, opredelila za medicinu i diplomirala je psihijatriju. Svoja iskustva u radu s pacijentima uspešno je prenela i na književni rad, u sferu gde je bilo moguće istraživati ljudsku psihu bolje nego u lekarskoj praksi, po njenom mišljenju.

Ljubav prema pisanoj reči, ali i odgovornost koju svaki evropski, a naročito francuski pisac ima, obrazlaže sledećim rečima: „Francuski pisci, za razliku od američkih, nose breme književne prošlosti. Nemoguće je ignorisati je. Sva veština sastoji se u tome da je upoznamo, prihvatimo i da je se, potom, oslobodimo da bismo mogli nesputano i bez opterećenja da stvaramo.”

Relativno kasno je počela da se bavi književnim radom, u srednjim četrdesetim godinama, predstavivši se čitaocima romanom Izjava 1990. godine. Do sada je objavila više od šesnaest knjiga. Na srpski su bila prevedena samo dva romana, U društvu duhova (u najužem izboru za Nagradu Gonkur, dobio je prestižnu nagradu Pri november i proglašen je za knjigu 1997. godine u časopisu Lir) i Moć muva, dok je knjiga Dobre duše, njeno treće delo, prevedena kod nas.

Zanimljivo je spomenuti i njen roman novijeg datuma BW, čiji naslov predstavlja inicijale njenog životnog saputnika, uglednog urednika koji je pre izvesnog vremena počeo da gubi vid i nije u stanju da obavlja svoj posao. Lična drama čoveka kom je čitanje smisao života bila je okvir i da se prikaže katastrofalno stanje u francuskom izdavaštvu.

Nekoliko njenih tekstova je dramatizovano za pozorište ili postavljeno na scenu kao muzičko-scenski performans.

Godine 2014. dobila je Nagradu Gonkur za roman Pas pleurer.

 

Izdanja - Lidi Salver


Dobre duše

Lidi Salver

  Nazad na "Autori"