Dobre duše


Autor: Lidi Salver

Žanr: SAVREMENA KNJIŽEVNOST


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 128
Štampa Crno bela

Opis: Dobre duše, Lidi Salver


Predosećam propadanje Evrope i hladnoću koja će uslediti. I mada smo, istorijski gledano, tek na početku, kraj se već nazire, razaznajem njegove predznake. Jer Evropa koja nije zamišljana, već je odbačena, raspeta Evropa, Evropa srama i prokletstva, Evropa koja truli, smrdi i tone okružena sveopštom ravnodušnošću, Evropa koja slobodno umire od bede u slobodnoj Evropi, ta Evropa, dame i gospodo, predstavlja istinu one druge, bogate, gluve i nadobudne Evrope. 
Iz romana

Francuskim bogatašima u potrazi za egzotikom turistička agencija Real Voyages nudi obilazak nekih od najsiromašnijih predgrađa u Zapadnoj Evropi. I zaista, agenciji ne manjka klijenata, srećnici više ne moraju da odlaze u zemlje Trećeg sveta kako bi u sebi pobudili, a onda ispoljili, saosećanje prema nevoljnicima: pakao se može naći mnogo bliže. 
 

Turisti na početku ne žele da propuste ništa od zavodljivih prizora bede. Za prosvetljene umove, beda je najbolji začin. Ona šiba duh. Zagreva ga. Uzbuđuje.
 

Cilj ovog reality toura jeste da, na neki način, trgne imućne turiste iz otupelosti, otvori im oči i svest, ne bi li postali humaniji. Što uopšte nije lako. Posle nekog vremena, međutim, turisti shvataju da je siromaštvo kao alkohol, ne treba s njim preterivati, i oni više ne žele da gledaju bedu. Uopšte. Jer beda nasrće na njih. Beda ima nezgodnu osobinu da nasrće na one koji je vide. Beda je zla. Veoma. Na kraju krajeva, čovek se od svega umori. A pogotovo od sirotinje.

„U svom romanu, Lidi Salver s oštrom ironijom razotkriva licemerje nekih humanističkih diskursa.“ 
Sej 

„Ovaj roman otkriva karikaturalne crte jedne civilizacije ’humanitarizovane’ do dehumanizacije. Energija, humor koji nagriza, hvatanje reči za grkljan, neumoljivost prema likovima, ispuštanje gneva i patnje poput primalnog krika, sve je tu.“ 
Ekspres

„Roman pun duhovite surovosti.“ 
Lir

Iz istog žanra


Boje požara

Pjer Lemetr
   TOP 20

Raj

Abdulrazak Gurna

Pod žabom

Tibor Fišer

Konformista

Alberto Moravija

Zakon o deci

Ijan Makjuan

Izabrane priče

David Albahari

Zatočenik Nebesa

Karlos Ruis Safon

Tišina u oktobru

Jens Kristijan Grendal

Skrivena mana

Tomas Pinčon
   TOP 20

Senka vetra

Karlos Ruis Safon

Pijavice

David Albahari

Zanesenosti

Havijer Marijas

Princip

Žerom Ferari

Bitlsi

Sobi Laš Kristensen

Karantin

Žan-Mari Gistav Le Klezio