Autori / Mič Elbom

Mič Elbom


Mičel Dejvid Elbom, poznatiji kao Mič Elbom, rođen je 23. maja 1958. godine u Nju Džerziju.

Autor je bestselera, novinar, scenarista, dramaturg, radio i televizijski voditelj, muzičar i filantrop. Njegove knjige prodate su u više od dvadeset osam miliona primeraka širom sveta.

Američkoj publici je, i pre nego što je postao pisac, bio poznat po zanimljivim i nesvakidašnjim sportskim izveštajima i komentarima, ali vrhunac je dostigao tek pišući inspirativne priče kojima obiluju njegove knjige, drame i filmovi.

Diplomirao je sociologiju na Univerzitetu Brandejs u Valtamu, država Masačusets. Ljubav prema muzici navela ga je da nekoliko godina nakon sticanja diplome svira u noćnim klubovima širom SAD, a u Evropi najduže se zadržao na Kritu, svirajući na klaviru i pevajući u lokalnoj taverni.

Tokom tog perioda otkrio je da je talentovan za pisanje, a potom je završio novinarstvo i biznis. Dobio je mnoge nagrade i priznanja, više od dvesta, a čak trinaest puta je proglašen za najboljeg sportskog kolumnistu od strane Udruženja urednika sportskih novina. Isto udruženje je njegove članke rekordnih sedam puta proglasilo za najbolje, što je presedan, jer nijedan drugi novinar to priznanje nije dobio više od jednom.

Mnoge njegove dugogodišnje kolumne prikupljene su i objavljene kao antologije. Prvi Elbomov bestseler, po Njujork tajmsu, bio je roman-biografija fudbalskog trenera Boa Šembeklera iz 1989. godine.

Sledeća njegova knjiga, objavljena 1993, Fab Five: Basketball, Trash Talk, The American Dream, takođe je postala Njujork tajmsov bestseler 1994. godine.

Knjiga Utorci s Morijem objavljena je 1997. godine bez ikakve pompe. Zahvaljujući preporukama „od usta do usta”, solidno se prodavala, a onda je usledilo Elbomovo kratko pojavljivanje u šou-programu Opre Vinfri, nakon čega se knjiga vinula među Njujork tajmsove bestselere u oktobru iste godine. Šest meseci kasnije, knjiga je na istoj listi dostigla prvo mesto, a zatim je dvesta pet nedelja na toj listi i ostala. Knjiga Utorci s Morijem prodata je u više od četrnaest miliona primeraka, a prevedena je na četrdeset jedan jezik. Opra Vinfri je producirala istoimeni televizijski film za TV stanicu Ej-Bi-Si, u kom glavne uloge igraju Henk Azarija i Džek Lemon. To je bio najgledaniji TV film 1999, a nagrađen je s četiri Emija.

Godine 2003. Elbom je napisao roman Petoro ljudi koje srećeš u raju, s kojim se ponovo našao na bestseler listi Njujork tajmsa. Knjiga je prodata u više od deset miliona primeraka, a prevedena je na trideset pet jezika. Godine 2004. po njoj je snimljen TV film za Ej-Bi-Si, u kom glume Džon Vojt, Elen Berstin, Majkl Imperioli i Džef Danijels.

Elbomov drugi roman, Još jedan dan, objavljen je 2006. Osim na listi bestselera Njujork tajmsa, našao se i na prvom mestu Ju-Es-Ej tudeja i Pablišers viklija. Pored svih aktivnosti kojima se veoma uspešno bavi, Mič Elbom nalazi dovoljno snage i vremena i za dobrotvorni rad. Osnivač je brojnih organizacija i fondova koji pribavljaju sredstava za pomoć beskućnicima, deci bez roditeljskog staranja, siromašnima...

Godine 1995. oženio se Džanin Sabino. Nemaju dece. Žive u predgrađu Detroita.

Izdanja - Mič Elbom  Nazad na "Autori"