Autori / Mark Milar

Mark Milar


Mark Milar, stripski scenarista iz Škotske, rođen je 24. decembra 1969. godine u Koutbridžu, u Škotskoj.

Za svoj rad nominovan je za četiri Ajznerove nagrade i dve Nagrade Igl. Godine 2013. kraljica Elizabeta II proglasila ga je vitezom Britanskog carstva zbog izuzetnog doprinosa filmu i književnosti.

U svet stripa profesionalno je ušao još u srednjoj školi, kad je radio na naslovu u kom se kombinuju elementi religije, satire i superherojske akcije.

Godine 2001. pokrenuo je strip Ultimate X-men za Marvelovu ediciju Marvel Comics’ Ultimate i napisao je trideset tri epizode tog naslova. Sledeće godine sarađuje s ilustratorom Brajanom Hičem na naslovu The Ultimates, ekvivalentu Osvetnika iz edicije Ultimate. Milarov rad na tom stripu kasnije je pretočen u dva Marvelova animirana filma.

Godine 2004. napisao je serijal Marvel Knights: Spider-Man, a s Brajanom Majklom Bendisom napisao je prvih šest izdanja stripa Ultimate Fantastic Four. Kasnije se vratio tom naslovu i napisao još dvanaest epizoda. Sa crtačem Stivom Maknivenom je 2006/2007. radio mini-serijal Građanski rat (Civil War). Dve godine kasnije napisao je mini-serijal Marvel 1985, koji govori „o stvarnom svetu, onom u kom sada živimo, u kojem nas zatiču negativci iz Marvelovog univerzuma”, a proslavio se i kao pisac scenarija za Starca Logana.

 

Stiven Stiv Makniven je kanadski strip-crtač, kog je, posle nekoliko ranih radova, Marvel angažovao na mnoštvu projekata, među kojima su Novi Osvetnici, Ultimate Secret i Marvel Knights 4. Veliku popularnost stekao je 2006/2007, kad je sa scenaristom Markom Milarom stvorio mini-serijal Građanski rat (Civil War). Uspeh su ponovili 2008/2009, kad su zajedno stvorili priču Starac Logan.