Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Kilifor Pejo, Pjer

Slavni belgijski strip-autor, Pjer Kilifor iliti Pejo, rodio se 25. juna 1928. u Briselu. Zbog rane smrti oca, prisiljen je da već kao tinejdžer počne da radi, i tada je, puštajući filmove u lokalnom bioskopu, zavoleo fantastiku i avanturu kojima se posle profesionalno bavio. Umesto da postane zubarski tehničar (što je bio namerio), on pred kraj rata uspeva da se zaposli u malom studiju za animaciju i tamo upoznaje svoje buduće kolege, Morisa (Talični Tom) i Frankena (Gaša), veličine belgijsko-francuskog stripa.

Prvi Pejoovi radovi, stoga, ostaju vezani za animirane filmove i upravo se u jednom od njih pojavljuju izvesni patuljci koji nose cvetove umesto šešira. To je klica iz koje će se kasnije razviti mali plavi junaci koje znamo. 

Po zatvaranju studija, Pejo i njegove kolege ostaju bez posla. On sa 17. godina upisuje Akademiju lepih umetnosti u Briselu, ali je napušta i traži posao grafičkog dizajnera. Pored toga, počinje da objavljuje prve dnevne kaiševe stripova u novinama. Tako je u početku izlazio i njegov najpoznatiji rani strip, Jovan i Cvrle (’Johan et Pirlouit’), sve dok Pejo, po preporuci Frankena, nije prešao u poznati stripski časopis Spiru. U jednoj od epizodi Jovana i Cvrleta pojavljuju se plavi patuljci po imenu Štrumpfovi, od tog trenutka se svet za Pejoa, ali i sve nas ostale, nepovratno menja. Oduševljena reakcija publike nagnala je urednika Spirua da omogući Pejou zaseban serijal i tako prva epizoda Štrumpfova izlazi 1959. godine.

Tokom zlatnih šezdesetih, Pejo je, zahvaljujući velikoj popularnosti serijala, osnovao sopstveni studio, kroz koji je prošlo mnogo talentovanih crtača i u kom su se proizvodili razni stripovi. Neki od njih su u svoje vreme doživeli priličnu popularnost, ali se nijedan nije na sceni zadržao toliko dugo kao Štrumpfovi. Pejo je od stripa napravio uspešan porodični posao i doživeo je da vidi male plavce kako osvajaju planetu, da bi nas napustio u decembru 1992. godine.

Leteći START

Učestvuj i obezbedi sjajne
naslove sa 33% popusta!

LETEĆI START ĆE POČETI

  • dana

  • sati

  • min

  • sek

TOP 10 NASLOVA
Carobna knjiga

 

© 2020. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.rs

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: knjizarecarobnaknjiga@gmail.com

Na početak