Autori / Pjer Kilifor Pejo

Pjer Kilifor Pejo


Slavni belgijski strip-autor Pjer Kilifor, ili Pejo, rođen je 25. juna 1928. godine u Briselu.

Zbog rane smrti oca bio je prisiljen da već kao tinejdžer počne da radi, i tada je, puštajući filmove u lokalnom bioskopu, zavoleo fantastiku i avanturu, kojima se posle profesionalno bavio. Umesto da postane zubarski tehničar (što je bio namerio), pred kraj rata uspeo je da se zaposli u malom studiju za animaciju i tamo je upoznao svoje buduće kolege, Morisa (Talični Tom) i Frankena (Gaša), velikane belgijsko-francuskog stripa.

Prvi Pejoovi radovi stoga ostaju vezani za animirane filmove i upravo se u jednom od njih pojavljuju izvesni patuljci koji nose cvetove umesto šešira. To je klica iz koje će se kasnije razviti mali plavi junaci koje znamo.

Po zatvaranju studija, Pejo i njegove kolege ostaju bez posla. On se sa sedamnaest godina upisuje na Akademiju lepih umetnosti u Briselu, ali napušta je i traži posao grafičkog dizajnera. Pored toga, počinje da objavljuje prve dnevne kaiševe stripova u novinama. Tako je u početku izlazio i njegov najpoznatiji rani strip, Jovan i Cvrle (Johan et Pirlouit), sve dok Pejo, po preporuci Frankena, nije prešao u poznati strip-časopis Spiru. U jednoj epizodi Jovana i Cvrleta pojavljuju se plavi patuljci – Štrumpfovi – i od tog trenutka se svet za Pejoa, ali i sve nas, nepovratno menja. Reakcija oduševljene publike nagnala je urednika Spirua da omogući Pejou zaseban serijal i tako prva epizoda Štrumpfova izlazi 1959. godine.

Tokom zlatnih šezdesetih, Pejo je, zahvaljujući velikoj popularnosti serijala, osnovao sopstveni studio, kroz koji je prošlo mnogo talentovanih crtača i u kom su nastajali razni stripovi. Neki su u svoje vreme doživeli priličnu popularnost, ali nijedan se nije zadržao na sceni toliko dugo kao Štrumpfovi. Pejo je od stripa napravio uspešan porodični posao i doživeo je da vidi kako mali plavci osvajaju planetu.

Napustio nas je u decembru 1992. godine.