Autori / Robert Gulnik

Robert Gulnik


Robert Gulrik rođen je 1948. u malom univerzitetskom gradu u Virdžiniji koji je, po njegovim rečima, osim učenjaštva, ljudima mogao da ponudi jedino ispijanje burbona i prepričavanje anegdota, priča o susedima, pripovesti o precima koji već odavno nisu živi. Zna da citira Foknera, koji je rekao da je za južnjake prošlost stvarna kao i sadašnjost, da ona čak i nije prošlost.

Studirao je na Džon Hopkins univerzitetu u Baltimoru, a nekoliko godina je živeo u Evropi, između ostalog, i na jednom zabačenom grčkom ostrvu. Nadao se da će postati glumac ili slikar, ali nakon nekog vremena shvatio je da je njegova strast prema ovim umetnostima uveliko nadjačavala talenat koji je posedovao.

Napisao je roman koji nije objavio, ali zbog kog su ga se roditelji odrekli i lišili ga nasledstva. Preselio se u Njujork, jer je u velikom gradu bilo moguće reći i napisati sve ono što je u malom gradu izazivalo sablažnjavanje. Počeo je da radi u reklamnoj agenciji, ali nakon što je u ranim pedesetim godinama dobio otkaz, vratio se pisanju pripovesti o živima i mrtvima kojih se naslušao dok je živeo u malom gradu. Trenutno živi u jednom gradiću u Virdžiniji, u velikoj staroj seoskoj kući na obali široke i mirne reke. Društvo mu pravi pas Pričer (Propovednik), koji, po njegovim rečima, ima pametnija posla nego da sluša njegove priče, te je to i razlog što je počeo da ih piše i pripoveda svima koji su zainteresovani da ih čuju.

Osim romana Pouzdana supruga, Gulrik je napisao i memoare The End of the World as We Know It.

Godine 2012. napisao je roman Heading Out to Wonderful; 2015. The Fall of Princes i 2018. The Dying of the Light.

Živi u gradu Vimsu, u Virdžiniji.

Izdanja - Robert Gulnik


Pouzdana supruga

Robert Gulnik

  Nazad na "Autori"