Autori / Teri Gudkajnd

Teri Gudkajnd


Teri Gudkajnd je američki pisac, rođen 1. maja 1948. godine u Omahi, SAD.

Najpoznatiji je kao autor širom sveta poznate sage Mač istine, koja spada u žanr epske fantastike. Serijal Mač istine prodat je u više od dvadeset pet miliona primeraka i preveden je na više od trideset jezika. Prvi zakon magije najskuplje je plaćen debitantski roman u žanru fantazije, oko čijih su se autorskih prava borila tri prestižna izdavača. Po ovom romanu je 2008. godine snimljena i popularna televizijska serija Legenda o tragaču, a do sada su već prikazane dve sezone od po dvadeset dva nastavka.

Nakon što je napustio fakultet, Gudkajnd je radio kao stolar, proizvođač violina i restaurator retkih i egzotičnih rukotvorina i antikviteta. Pre nego što je počeo da piše, bio je poznat po slikanju morskih i divljih životinja. Godine 1993, tokom rekonstrukcije kuće na ostrvu nedaleko od obale Mejna, započeo je prvi roman – Prvi zakon magije. Osim kuće na ostrvu, Gudkajnd sa suprugom Džeri ima i drugu kuću u pustinji, gde poslednjih godina uglavnom i živi.

Dosad je napisao četrnaest knjiga, od kojih se većina našla na listi bestselera Njujork tajmsa. Mada sve njegove knjige spadaju u žanr epske fantastike, Gudkajnd smatra da njegovi romani nisu samo fantazija već da se velikim delom bave filozofskim temama i samom ljudskom prirodom.

Izdanja - Teri Gudkajnd  Nazad na "Autori"