Brend / HERMAN

HERMAN


Herman Ipen (1938) belgijski je stripski umetnik i jedan od najpoznatijih evropskih stripskih autora.

Nakon što se školovao za stolara i radio kao dizajner enterijera, 1964. započinje karijeru u svetu stripa, objavivši u frankobelgijskom stripskom časopisu Spiru strip od četiri strane. Čuveni stripski umetnik i urednik Greg primećuje njegov talenat i poziva ga da radi u njegovom studiju. Godine 1966. Herman počinje da crta strip Bernard Prins, a 1969. i vestern serijal Komanču. Oba naslova pisao je Greg.

Sopstvene priče Herman počinje da objavljuje 1977. i to označava početak njegovog najslavnijeg stripa, postapokaliptičnog Džeremaje, na kom Herman i danas aktivno radi. Početkom osamdesetih se upušta u nov autorski serijal, naslovljen Tornjevi Boa-Morije. Pored serijala, tokom karijere je izdao i veći broj samostalnih albuma. Hermanove priče uglavnom su mračne, realistične i žestoke, često se bave problemima čovekove prirode i društva uopšte, a crtež i kolor su savršeno prilagođeni temama i veoma karakteristični.

Hermanovi stripovi su prevedeni na mnoge evropske jezike i u mnogim zemljama (uključujući i zemlje bivše Jugoslavije) uživaju kultni status.

Izdanja - HERMAN