Srebrni Letač 1

Marvel Essential

Marvel

Autor: Džon Bujsema

Žanr: KOSMIČKI MARVEL


(5/5; broj glasova: 2)
Format 16,5 x 23,5 cm
Povez Mek
Broj strana 536
Štampa Crno bela
Serijal Marvel Essential
Junak Srebrni letač

Opis: Srebrni Letač 1, Džon Bujsema


 

Autori: Sten Li, Džek Kirbi i Džon Bušema

 

Zarobljen na planeti Zemlji...
Borac protiv vrhunskog zla!
On je blistavi čuvar svemirskih staza... 
On je SREBRNI LETAČ!
Kako bi spasao voljenu matičnu planetu Zen-La, Norin Rad se žrtvuje, postajući izvidnik moćnog Galaktusa, proždirača svetova. Nakon dolaska na Zemlju, on se suprotstavlja svom gospodaru kako bi zaštitio planetu od uništenja. Sada, kada je zarobljen na tom novom svetu, ovaj zaštitnik čistote vodi rat protiv vrhunskog zla. On je blistavi čuvar svemirskih staza... on je Srebrni Letač!
Marvel Essential su reprint-izdanja koja obuhvataju od 20 do 30 epizoda, uglavnom iz srebrnog (1956−1970) i bronzanog doba (1970−1985) američkog stripa. Godine 1996. na tržištu su se pojavili Essential X-Men Essential Spider-Man, kao prve strip-knjige ove edicije. Marvel Essential izdanja su vrlo brzo stekla kultni status i postala neizbežan deo kolekcije svih zaljubljenika u strip-umetnost.

 

Prvi tom MarvelovogSrebrnog Letača (edicija Essential) sadrži prvih 18 epizoda stripa, kao i Godišnjak broj 5 Fantastične četvorke, u kojem se pojavljuje naš čuvar svemirskih staza. Kao scenarista svih epizoda potpisan je slavni Sten Li. Prvih 17 je nacrtao Džon Bušema, a poslednju u ovom tomu, i poslednju pred podugačku pauzu u Letačevim solo izdanjima, kao crtač potpisuje Džek Kirbi, koji je zapravo i smislio ovog junaka pre nego što je iko sanjao da će srebrni izgnanik s daleke planete Zen-la uopšte dobiti svoj serijal.

Priča o Srebrnom Letaču počinje objašnjenjem njegovog vanzemaljskog porekla i odmah saznajemo otkud on na našoj planeti – to jest, susrećemo se s kolosalnim Galaktusom, glavnim krivcem za njegovu sudbinu. Pošto ga je Galaktus osudio na večni boravak na Zemlji i odvojio od drage Šale Bal, Letaču ne preostaje ništa drugo do da tuguje nad zlim usudom i pokuša da od Zemlje načini bolje mesto. Ali taj zadatak će se pokazati težim nego što je mislio. U svojim avanturama boriće se protiv raznih grozomornih neprijatelja, kao što su Mefisto, Duh, Frankenštajn i drugi, ali od svega će mu najteže pasti upravo ljudi i njihova glupost, surovost i nespremnost da ulepšaju svet u kojem žive.

Prvi tom Srebrnog Letačase završava tekstovima u kojima se pobliže opisuju karakteristike i moći glavnih aktera stripa: Letača, Galaktusa i Mefista.

 

 

Od istog autora


Srebrni Letač 2

The Best of Marvel 39

Sten Li

Srebrni Letač 1

The Best of Marvel 38

Sten Li

Iz istog žanra


Osvetnici: Rat krijeva i skrulova

The Best of Marvel 17

Roj Tomas

Smrt Kapetana Marvela

The Best of Marvel 46

Džejms Starlin

Anihilacija 1

The Best of Marvel 13

Kif Gifen

Dolazak Galaktusa

The Best of Marvel 16

Sten Li

Srebrni Letač: Crno

The Best of Marvel Right Now! 12

Doni Kejts

Osvetnici: Saga o Korvaku

The Best of Marvel 18

Džim Šuter

Srebrni Letač 2

The Best of Marvel 39

Sten Li

Srebrni Letač 2

Marvel Essential

Stiv Englhart

Anihilacija 3

The Best of Marvel 15

Kif Gifen

Anihilacija 2

The Best of Marvel 14

Kif Gifen

Rukavica beskraja

The Best of Marvel 9

Džejms Starlin

Srebrni Letač 1

The Best of Marvel 38

Sten Li

Rat beskraja

The Best of Marvel 23

Džejms Starlin

Rukavica beskraja: Preludijum

The Best of Marvel 8

Džejms Starlin