Autori / Amanda Hoking

Amanda Hoking


Amanda Hoking rođena je 12. jula 1984. godine u Ostinu, u Minesoti.

Američka je spisateljica paranormalne fantastike za omladinu. Smatra se najuspešnijim samizdat piscem elektronskih knjiga.

Počela da piše još kao devojčica. Tokom detinjstva, a i kasnije, bila je sklona depresiji, a kad joj je bilo jedanaest godina, njeni roditelji su se razveli. Iste godine dobila je kompjuter i svečano izjavila da joj je spasao život. U srednjoj školi bila je pankerka i usamljenik, i dok su ostali izlazili u provod, ona je najčešće ostajala kod kuće i pisala.

Po završetku škole, nekoliko godina je radila kao pomoćni radnik u domu za osobe s posebnim potrebama, ali i kao peračica sudova.

U sedamnaestoj godini napisala je prvi roman Snovi kojih se ne sećam, a 2009. počela je da se odnosi prema pisanju kao prema poslu. Nakon što su elektronske knjige dobile na popularnosti, Amanda je shvatila da se u izdavaštvu stvorio prostor za samostalno izdavanje kakav nije postojao nikad ranije. U aprilu 2010. počela je da objavljuje e-knjige kao samizdat pisac, i do sada je izdala devet romana. Njene e-knjige postigle su neverovatan uspeh – do marta 2011. prodala je više od milion kopija i zaradila dva miliona dolara. Danas prodaje, u proseku, devet hiljada knjiga dnevno.

Napisala je serijal My Blood Approves, vampirsku romansu, trilogiju Tril i započela je serijal o zombijima – The Hollows. Nakon uspeha kao samostalni izdavač, za njene knjige zainteresovale su se i velike izdavačke kuće, pa je početkom 2011. potpisala višemilionski ugovor s poznatom izdavačkom kućom St. Martins Press, koja će ubuduće objavljivati njene nove knjige, ali i već objavljene e-romane.

Dugogodišnja je blogerka i korisnica društvenih mreža Goodreads, Kindleboards, Facebook, Twiter i I blog, za koje tvrdi da su joj mnogo pomogle u popularizaciji njenih romana.

Živi i radi u Ostinu, u Minesoti.

Izdanja - Amanda Hoking


Krunisana

Amanda Hoking

Podmetnuta

Amanda Hoking

Rastrzana

Amanda Hoking

  Nazad na "Autori"