Autori / En Rajs

En Rajs


En Rajs spada u najslavnije i najčitanije američke pisce. Rođena je 4. oktobra 1941. godine u Nju Orleansu.

Kultni je pisac horor romana i najveće ime u podžanru romana o vampirima. Poznata je po tome što vešto prepliće prirodno i natprirodno u epskim pričama. Njeni romani su bogate tapiserije istorije, filozofije i religije, sa složenim likovima koji ispituju i proširuju fizički svet izvan granica opipljivog. Njeno životno iskustvo i intelektualna radoznalost stalno su je podsticali na nova istraživanja.

Ona piše pod tri imena. Pod svojim imenom objavila je kultni serijal Vampirske hronike, koji započinje knjigom Intervju sa vampirom, po kom je snimljen istoimeni film s Tomom Kruzom i Bredom Pitom u glavnim ulogama. Ovaj serijal doneo joj je svetsku slavu i praktično postao rodonačelnik celog jednog žanra savremene literature. Objavila je i trilogiju Životi Mejfer veštica, kao i nekoliko samostalnih romana, koji takođe spadaju u horor žanr.

Poslednjih godina došlo je do promene u njenom životu, kad se iz ateizma vratila u katoličanstvo, a to je uticalo i na njen spisateljski rad, pa je 2005. izdala knjigu Christ the Lord: Out of Egypt (2005), kao početak serijala o Isusu Hristu.

U proleće 2005. preselila se iz Nju Orleansa, grada koji joj je bio velika umetnička inspiracija, u Kaliforniju. Time se završio dugačak period tokom kojeg je En Rajs živela i stvarala u ovom gradu i predstavljala njegov zaštitni znak.