Autori / Viktor Ibinon

Viktor Ibinon


Viktor Ibinon (1924–1979) jedan je od klasičnih crtača belgijskog realističnog stripa, najpoznatiji po slavnim serijalima Bak Deni i Riđobradi. Studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Liježu, a posle Drugog svetskog rata, tokom kojeg je pobegao u Englesku i služio u Kraljevskoj mornarici, radio je u jednoj štampariji.

Sredinom četrdesetih počeo je da radi za izdavačku kuću Dipui i za časopis Spiru ilustrovao je uredničku rubriku. Prvu saradnju sa scenaristom Žan-Mišelom Šarlijeom ostvario je 1946, na kratkoj ratnoj priči, a te iste godine nacrtao je i više naslovnica i stripskih kaiševa za Dipui. Nedugo potom ponuđeno mu je da crta avijatičarski strip Bak Deni, koji se prvi put pojavio u Spiruu 1947. godine. Do kraja karijere nastavio je da radi na tom stripu.

Pored tog naslova, radio je i na drugim stripovima iz tog vremena (Rik Junior, Blondin et Cirage, Surcouf, Mermoz, Stanley, Joe la Tornade). Godine 1959. predstavio se u prvom izdanju časopisa Pilot sa serijalom Riđobradi: Demon s Kariba, koji je napisao Šarlije. Kao i Bak Deni, ovaj serijal postao je klasik i Ibinon je radio na njemu do svoje smrti.

Rad na Riđobradom su, posle njega, nastavili umetnici poput Žižea, Kristijana Gatija i Patrisa Pelerina. Sa ta dva čuvena stripska naslova Ibinon se svrstao među značajnije crtače frankobelgijskog realističnog stripa. Godine 2009. jedan asteroid dobio je ime po njemu. 

Izdanja - Viktor Ibinon


Riđobradi 1

Žan-Mišel Šarlije

Riđobradi 2

Žan-Mišel Šarlije

Riđobradi 3

Žan-Mišel Šarlije

Riđobradi 4

Žan-Mišel Šarlije

Riđobradi 5

Žan-Mišel Šarlije
   TOP 20

Riđobradi 6

Žan-Mišel Šarlije

  Nazad na "Autori"