Autori / Kristofer Paolini

Kristofer Paolini


Kristofer Paolini rođen je 17. novembra 1983. godine u Los Anđelesu.

Postojana ljubav prema fantaziji i naučnoj fantastici nagnala ga je da započne roman prvenac Eragon s petnaest godina, po završetku srednje škole. Roman je bio gotov tri godine kasnije, a njegovi roditelji su finansirali objavljivanje. Promocije knjige radili su na lokalnom nivou, kostimirani kao junaci romana.

Knjiga je privukla pažnju velike izdavačke kuće Random, koja ju je izdala godinu dana kasnije. Roman je postigao neverovatan uspeh, a druga knjiga iz serijala, Prvorođeni, koja je u Americi izašla tri godine kasnije, tačnije u avgustu 2005, ponovila je uspeh prve i prevazišla očekivanja književne kritike i publike. Sledeće godine prikazan je i film snimljen prema knjizi Eragon. Treći nastavak serijala, Brisingr, izašao je u Americi u septembru 2008. i, kao i njegovi prethodnici, postao planetarni hit.

Dok je radio na Brisingru, Kristofer je zaključio da će serijal, prvobitno zamišljen kao trilogija, morati da se proširi i na četvrti nastavak. Ciklus Nasleđe prodat je u više od trideset pet miliona primeraka.

Trideset prvog decembra 2018. godine objavio je roman Viljuška, veštica i crv (The Fork, the Witch, and the Worm), prvi iz serijala Priče iz Alagezije.

Kristofer danas živi s porodicom u Paradajz Valiju, u Montani.

Izdanja - Kristofer Paolini


Eragon

Kristofer Paolini

Eragon Brisingr

Kristofer Paolini

Eragon Nasleđe

Kristofer Paolini

Eragon Prvorođeni

Kristofer Paolini

U moru zvezda sniti 1

Kristofer Paolini

U moru zvezda sniti 2

Kristofer Paolini

  Nazad na "Autori"