Kralj reke

Kralj reke


Autor: Ivan Panić

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST


(5/5; broj glasova: 1)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 249
Štampa Crno bela

Opis: Kralj reke, Ivan Panić


Pripovedajući o istoričaru Iliji, koga nevreme odvlači u vojvođanske močvare i koji tamo nailazi na arheološke iskopine, Kralj reke izrasta u savremeni roman koji, mešajući istorijske i imaginarne činjenice, govori o traganju za ličnim identitetom.

Ubistvo profesora Bodina, veza sa njegovom ćerkom, izdaja prijatelja i neverovatna otkrića dovešće junaka do pročišćenja i novog sagledavanja savremenog sveta.

Kao roman sa izuzetnim dramaturškim sklopom, Kralj reke zavodi čitaoca najpre kao istorijsko-avanturistički triler sa fascinantnom pričom o potrazi za Izvorom života u vojvođanskim pustarama i vodenim rukavcima, zatim kao niz tragičnih sudbina vezanih za imaginarno mesto Pričin, a potom kao metafizičko preispitivanje sopstvenog Ja.

Pisana stilom prošlih vremena, ova priča, baš kao i delta mitske reke Ister, teče u više pravaca, od kojih je dominantan onaj koji prati sled hrišćanske simbolike.

Reč je o knjizi koja spaja savremene istorijske misterije (a napisan je pre denbraunovske histerije) i tradicionalno pripovedanje sa vešto uklopljenim obrtima.