Sunstone 1

Sunstone 1

SUNSTONE

Autor: Stjepan Šejić

Žanr: „SLICE OF LIFE”


(5/5; broj glasova: 2)
Format 15,8 x 24 cm
Povez Tvrd
Broj strana 240
Štampa Kolor
Serijal Sanstoun

Opis: Sunstone 1, Stjepan Šejić


Sanstoun, erotski strip koji je osvojio svet, i pred našim čitaocima

Kad je pre sedam godina počeo da izlaže slike i kratke epizode erotskog sadržaja na jednoj onlajn umetničkoj platformi, Stjepan Šejić, jedan od najistaknutijih stripskih stvaralaca s prostora bivše Jugoslavije, ni sam nije pretpostavio da će to biti osnova za svetski strip-fenomen tekuće decenije. Iz tih njegovih radova izniklo je delo koje se nikako ne uklapa u klasične stripske standarde, no koje je, međutim, uspelo da osvoji publiku kakvom se ne mogu pohvaliti ni mnogi među najpopularnijim serijalima današnjice.

Priča govori o dve mlade devojke, Lizi i Ali, koje maštaju o tome da nađu partnera za BDSM seks. Liza je sklona potčinjavanju, dok Ali celog života želi da bude domina. Njihov susret posle dugotrajnog dopisivanja preko internet pričaonica prerasta u pravu ljubav, koja postaje osnova njihovog odnosa i zapleta priče.

Od tog je trenutka čitalac zaronjen u neobični svet fetiša, dominacije i potčinjavanja u kome, za razliku od uvreženih predrasuda, odnosi ljubavi i prijateljstva nisu nimalo drugačiji nego u klasičnim vezama. Ritam pripovedanja i razvoj likova toliko su intenzivni i vešto izvedeni da vam drže pažnju od prve stranice do sjajnog završetka u trećoj knjizi.

Iako se priča u velikoj meri bavi BDSM-om, sve predrasude treba da ostavite po strani kad počnete da čitate strip. To je, pre svega, neverovatno duhovito, zabavno i zdravo istraživanje seksualnosti, koje nas uverava da je seks sasvim prirodan deo naših života, povodom kojeg nema potrebe za tabuom.

Šejićeve slike i crteži ne samo što su izuzetno dobro izvedeni već su i neverovatno ekspresivni. On fantastično hvata različite emocije i njegovi likovi se osećaju veoma seksi i prirodno u svojoj koži.

Sanstoun je muškoj publici nesumnjivo zanimljiv zbog sjajnih erotskih crteža kojima obiluje, ali njegova publika su bar u istoj meri i žene. Na kraju krajeva, to jeste majstorski ispričana priča o ljubavi i prijateljstvu dveju žena. To je i priča o probijanju granica te o hrabrosti da se otvorenih očiju osvajaju nove slobode. Snažan vizuelni identitet zapravo prevazilazi i granice medija, pa ovaj strip svojom delikatnom senzualnošću, suptilnom gotikom i autentičnim pečatom savremenog trenutka svakako uspeva da privuče mlađe čitaoce, bez obzira na pol, kojima u otkrivanju sveta može samo da proširi vidike.

Stripski kritičari obasuli su ga nebrojenim pohvalama.

Kritičar sa sajta Talkingcomicbooks.com kaže:

„Jednostavno, reč je o remek-delu…”, i konstatuje da je Sanstoun „jedan od najautentičnijih serijala modernog stripa”.

Sličnog mišljenja je i autor kritike u Unleash the Fanboy:

„Nemoguće [je] da vas Sanstoun ne očara.”

Kritičar sa sajta Comic Book Resources kaže:

„Sasvim je očigledno da je Sanstoun opasna zverka u svetu stripa.”

Autor kritike na sajtu Bleeding Cool smatra da je „[Šejić] na dobrom putu da postane prava zvezda u svetu stripa”.

Nakon američkog izdanja, strip je osvojio i čitaoce u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji.

Od istog autora


Harlin

Stjepan Šejić

Sunstone 2

Stjepan Šejić

Sunstone 3

Stjepan Šejić

Iz istog žanra


Sunstone 3

Stjepan Šejić

Sunstone 2

Stjepan Šejić