Čarobna knjiga

Internet prodavnica - Klub čitalaca

"Čarobna knjiga" izdavačka kuča, internet prodavnica i klub čitalaca. Sve na jednom mestu!

Kontakt

Informacije o porudžbinama radnim danima od 09-17h, Tel: 021/ 439697 Kontaktirajte nas »

Registruj se!
Prijava za članove
Zaboravljena lozinka?
Čarobna knjiga newslteer

Čarobna Knjiga

NEWSLETTER

Art Anima

Čarobna knjia

Gosini, Rene

Rene Gosini je rođen u Francuskoj 1926. godine. Kada je imao dve godine, s roditeljima se preselio u Argentinu. Kao dete, stalno je izmišljao priče za roditelje i prijatelje. Po povratku iz Južne Amerike, izvesno vreme je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je radio za nekoliko američkih stripova, a u Francusku se vratio 1948. godine.

Sa Alberom Uderzoom prvi put se sreo 1950. i odmah su se sprijateljili. Godine 1959. počeo je da izlazi časopis Pilot i od njih dvojice su zatražili strip. Naposletku su odlučili da radnju stripa smeste u Galiju, u doba pre nove ere. Uderzo je prvobitno Asteriksa nacrtao kao ogromnog, debelog ratnika, no Gosini je smatrao da bi mu više odgovarao izgled patuljka koji pameću i lukavstvom nadmudruje neprijatelje. Uderzo je to prihvatio, ali je mislio da Asteriksu treba i jedan krupan, priglup drug, pa je tako nastao Obeliks. Časopis Pilot sa Asteriksom izašao je 29. oktobra 1959, a strip je odmah postigao uspeh. Gosini je umro 1977, u 51. godini.

Nakon smrti svog prijatelja, Alber Uderzo je pomislio da je gotovo sa Asteriksom. Međutim, ispostavilo se da mu je Gosini pre smrti ostavio scenario za novu epizodu Asteriksa, pod nazivom „Asteriks u Belgiji“. Tada je Uderzo odlučio da nastavi da sam piše i crta epizode Asteriksa. Osnovao je kompaniju Les Éditions Albert René i, od prijateljeve smrti, izdao šest novih epizoda. Godine 1989. otvoren je i veliki Asteriksov zabavni park na periferiji Pariza.

Osim Asteriksa i Obeliksa, Gosini je ostao zapamćen i po čuvenom Iznogudu, a dugo je pisao i Taličnog Toma.


 

 


Carobna knjiga

 

© 2013. Čarobna knjiga

www.carobnaknjiga.com

Developed by weboperater

 

Podrška za kupovinu: internet_prodaja@carobnaknjiga.com

Na početak