Đavolji eliksiri

Đavolji eliksiri


Autor: E. T. A. Hofman

Žanr: HOROR


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 301
Štampa Crno bela

Opis: Đavolji eliksiri, E. T. A. Hofman


Kaluđer Medardo postaje žrtva tajanstvenog eliksira koji se čuva među relikvijama njegovog samostana. Međutim, đavolje vino samo je sredstvo kojim se gresi njegovih predaka javljaju kao njegova zla kob. 
U nizu neočekivanih obrta, zlodela i misterija, nošen ljubavnom žudnjom za Aurelijom, Medardo odlazi u Rim po tajnom zadatku. On uspeva da preživi uprkos snažnom eliksiru koji mu je oduzeo sposobnost rasuđivanja i iz temelja promenio njegovu ličnost, koja je mnogo više od podvojene. Međutim, sve košmarne prepreke i fantazmagorični lavirint kroz koji prolazi zajedno sa svojim dvojnikom, možda su i samo ispunjenje postavljenog cilja – velika psihoavantura preispitivanja samog sebe. 

Ðavolji eliksiri su klasičan roman nemačkog romantizma, koji je objavljen u dva dela 1815. i 1816. godine. Hofman gradi priču na sukobu između čežnje i užasa, na brisanju granica između realnog i imaginarnog. Sudbina, predstavljena delom i kao nasledna i kao subjektivna, vodi glavnog junaka tako što sve vreme izmešta pripovedača iz središta i stvarnog sveta tako da se sve zagonetne, izobličene crta javljaju kao otkrivanje tamne strane onog unutrašnjeg Ja. 

Ðavolji eliksiri ekscentrično sukobljavaju mitološko sa psihološkim i zbog toga predstavljaju nezaobilaznu tačku književnosti, pre svega fantastične.