Đavolji eliksiri

Đavolji eliksiri


Autor: E. T. A. Hofman

Žanr: HOROR


(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Mek
Broj strana 301
Štampa Crno bela

Opis: Đavolji eliksiri, E. T. A. Hofman


Kaluđer Medardo postaje žrtva tajanstvenog eliksira koji se čuva među relikvijama njegovog samostana. Međutim, đavolje vino samo je sredstvo kojim se gresi njegovih predaka javljaju kao njegova zla kob. 
U nizu neočekivanih obrta, zlodela i misterija, nošen ljubavnom žudnjom za Aurelijom, Medardo odlazi u Rim po tajnom zadatku. On uspeva da preživi uprkos snažnom eliksiru koji mu je oduzeo sposobnost rasuđivanja i iz temelja promenio njegovu ličnost, koja je mnogo više od podvojene. Međutim, sve košmarne prepreke i fantazmagorični lavirint kroz koji prolazi zajedno sa svojim dvojnikom, možda su i samo ispunjenje postavljenog cilja – velika psihoavantura preispitivanja samog sebe. 

Ðavolji eliksiri su klasičan roman nemačkog romantizma, koji je objavljen u dva dela 1815. i 1816. godine. Hofman gradi priču na sukobu između čežnje i užasa, na brisanju granica između realnog i imaginarnog. Sudbina, predstavljena delom i kao nasledna i kao subjektivna, vodi glavnog junaka tako što sve vreme izmešta pripovedača iz središta i stvarnog sveta tako da se sve zagonetne, izobličene crta javljaju kao otkrivanje tamne strane onog unutrašnjeg Ja. 

Ðavolji eliksiri ekscentrično sukobljavaju mitološko sa psihološkim i zbog toga predstavljaju nezaobilaznu tačku književnosti, pre svega fantastične.

Iz istog žanra


Za ceo svet mrtva

Šarlejn Haris
   TOP 20

Zov Ktulua

Hauard Filips Lavkraft

Pad

Giljermo del Toro
   TOP 20

Danički užas

Hauard Filips Lavkraft

Anđeosko srce

Vilijam Hjortsberg

Povratak: Suton

L. Dž. Smit

Grad stakla

Kasandra Kler

Komešanje odjeka

Ričard Metison

Oni drugi

Džo Volton

Lovci: Fantom

L. Dž. Smit

Ljudske vibracije

Darko Tuševljaković

Soj

Giljermo del Toro

Grad kostiju

Kasandra Kler

Klub mrtvih

Šarlejn Haris

Komplet trilogija Soj

Giljermo del Toro