Izabrana dela Davida Albaharija, 5. tom – Životinjsko carstvo, Mrak, Ludvig

DAVID ALBAHARI

Autor: David Albahari

Žanr: DOMAĆA KNJIŽEVNOST, SAVREMENA KNJIŽEVNOST

(0/5; broj glasova: 0)
Format 14,5 x 20,5 cm
Povez Tvrd
Broj strana 336
Štampa Crno bela

Opis: Izabrana dela Davida Albaharija, 5. tom – Životinjsko carstvo, Mrak, Ludvig, David Albahari


Životinjsko carstvo, Ludvig i Mrak predstavljaju studije o nevidljivim silama koje upravljaju našim životima. Bilo da je reč o mračnim operacijama tajne službe ili o destruktivnim porivima pojedinca, ovi romani donose izuzetne uvide u zlo koje počiva u tkivu društva i ljudskoj psihi.

 

U romanu Životinjsko carstvo, studentski protesti iz 1968. godine povod su za surov zločin koji se odigrava u banjalučkoj kasarni sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Ludvig predstavlja, po rečima Davida Albaharija, „pre svega odavanje počasti Tomasu Bernhardu, velikom majstoru proze, sarkazma i crnog humora“. Razobličavanje kulture laži je temelj ove knjige, kao i čitave Albaharijeve umetnosti.

 

Mrak je uzbudljiva priča o raspadu društva u kojem smo živeli, o dvoličnoj prirodi ljudi koji su uticali na naše sudbine, ali pre svega o mračnoj strani ljudske duše. Junak knjige se skriva u inostranstvu sa spisima tajne službe koje ne bi smeo da ima, i svestan je da su mu agenti na tragu. U iščekivanju nadolazećeg kraja, on se priseća susreta s prijateljem iz mladosti, s njegovom ženom, koja mu je postala ljubavnica, i okolnosti pod kojima je stekao tajne dokumente...

  •