Junaci / Betmen

Betmen


 

    Zlosrećni izlazak u bioskop iz korena je promenio život mladom Brusu Vejnu: pošto mu je pljačkaš Džo Čil ubio roditelje u gotamskoj Aleji zločina, on se – pod starateljstvom vernog porodičnog batlera Alfreda – zavetovao da će život posvetiti telesnom, mentalnom i intelektualnom usavršavanju, sve dok ne postane zaštitnik kakav Gotamu treba. Ova dramatična priča o maskiranom osvetniku u kostimu slepog miša već devet decenija pleni maštu čitalaca širom planete, još od prvog pojavljivanja u kultnom strip-magazinu Detective Comics #27, iz pera Boba Kejna i Bila Fingera.
    Dok se danju plejboj milijarder Brus Vejn provodi s manekenkama i bavi se humanitarnim radom, noću Betmen – najveći svetski detektiv – u svojoj Bet-pećini istražuje naizgled nerešive slučajeve, ili pak s gotskih gargojla Gotama budnim okom motri na njegove ulice u svojoj opsesivnoj i beskrajnoj borbi protiv zločina. A tokom te borbe suočio se s nebrojenim i šarolikim kostimiranim negativcima: klovnom psihopatom Džokerom i njegovom partnerkom Harli Kvin, naučnikom opsednutim fobijama Strašilom, enigmatičnim Zagonetačem, unakaženim bivšim tužiocem Dvolikim, kradljivicom Ženom-Mačkom, kriminalnim ugostiteljem Pingvinom, mišićavim taktičarem Bejnom, eko-teroristkinjom Otrovnom Ajvi, besmrtnim vođom kulta ubica Rejšom el Gulom i mnogim drugim... No, nakon susreta s Betmenom, većina njih provodi dane u ozloglašenoj ludnici „Arkam“ za mentalno neuračunljive kriminalce...
Iako ostavlja utisak da je usamljeni borac, Betmenova najveća tajna je to da nije sam u borbi: tokom godina je oko sebe okupio tim odanih saboraca, od vernog sluge Alfreda i komesara Gordona, preko nekoliko mladih pomagača koji su nosili masku Robina, pa sve do Noćnog Krila, Bet-Devojke i Žene-Mačke.

 

Izdanja - Betmen


   TOP 20

Betmen: Epilog

Skot Snajder
   TOP 20
   TOP 20
   TOP 20
   TOP 20

Betmen: Strahovlada

Džejms Tinion IV